Annons:

Kommunalrådet: ”Måste komma till rätta med det”

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill förbättra företagsklimatet i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: ”Måste komma till rätta med det”

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) ser allvarligt på kommunens kraftigt försämrade betyg i Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet. – Vi måste komma till rätta med det här, säger han.

Annons:

Som Dagens Vimmerby tidigare berättat fick Vimmerby kommun ett rekordlågt betyg av företagarna som svarat på Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning av företagsklimatet i landets 290 kommuner.

Vimmerby fick 2,8 i sitt sammanlagda omdöme. En trea i betyg motsvara ”godtagbart”. Skalan är sexsiffrig.

 – Jag blev överraskad av att vi sjönk så mycket. Det är tråkigt att vi får ett så dåligt betyg, men det är bara att ta nya tag. Vi har börjar med en rejäl dialog och jag tycker att det ledarutvecklingsprogram som pågått en längre tid börjar ge resultat, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

”Behövs en dialog”

Peterson har svårt att sätta fingret på varför kommunen får ett så pass mycket sämre betyg jämfört med 2015.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara enskilda händelser och det kan vara att man går på allmänna tendenser. Det har varit en turbulent tid med tuffa besparingar och jag tror att det påverkar. Alla blir berörda på ett eller annat sätt.  

Vad kan ni göra för att förbättra företagsklimatet?

– Vi måste få ett bättre samtalsklimat. Det behövs en dialog mellan kommunen och företagarna och vi behöver hitta spontana mötesplatser.

Länge sedan senaste mötet

Vimmerby kommun har tidigare haft ett näringslivsråd, men senaste träffen var i oktober.

– Jag tror att man från bägge håll har tappat sugen. Jag har dåliga erfarenheter av näringslivråd, det blir inte så många som kommer. Morgonsoffsmötena som vi har är välbesökta och där skulle vi kunna ha en del kommunala frågor också. Vi vill ha ett öppet klimat och företagare och andra ska känna att de kan höra av sig till oss.

Vad är din bild av företagsklimatet i Vimmerby?

– Det går bra företagarna i Vimmerby och många företag växer och det händer saker. Vi har bra och duktiga företagare i Vimmerby.

Hur ser du på Marcus Alsérs kritik av miljö- och byggnadsnämnden?

– Jag har förståelse för att den finns, men det har varit dåligt bemanning och det kan skapa irritation. Jag tror inte att det har påverkats av sammanslagningen med Hultsfred, utan vi har lättare att locka till oss rätt kompetens i dag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt