Annons:

Fortsatt mörker för BUN:s ekonomi – ”Ingen rolig känsla”

Peter Karlsson (C) räknar inte med något tillskott nästa år. Foto: Arkivbild

Fortsatt mörker för BUN:s ekonomi – ”Ingen rolig känsla”

Barn- och utbildningsnämndens prognos för juli månad pekar även den på ett underskott på runt sju miljoner. Ordföranden Peter Karlsson har inget stort hopp om utökade medel till nästa år.
– Det känns inte som att det blir några extrapengar någonstans, säger han.

Annons:

Nämnden väntas överskrida sin budget med 7,2 miljoner enligt prognosen per den 31 juli. Gymnasiet visar underskott på 2,8 miljoner kronor, vilket som vanligt främst beror på IKE-ersättningarna som kommunen varje år underbudgeterar. I år blir den posten 4,2 miljoner dyrare än vad man tänkte sig i budgeten. En orsak i år är att antalet elever som börjar naturbruksgymnasium ökar.

Även vuxenutbildningen går mot ett underskott i samma storleksklass. Där handlar det om 2,7 miljoner kronor och det beror på ökat elevantal inom SFI och Grundvux.

Grundskolan och fritidshemsverksamheten missar budget med en miljon vardera, gymnasiesärskolan och förskolan med 0,8. Grundsärskolan och Campus Vimmerby gör mindre överskott.

"Sticker ut lite"

Totalt landar det på 7,2 miljoner i underskott. Vilken budget nämnden får att anpassa sig till nästa år återstår att se. På onsdag inleds budgetberedning med genomgång från SKR.

– Jag går inte in i budgetberedningen med någon rolig känsla. Det känns inte som att det blir några extrapengar någonstans. Det vi kan säga är att vi bättrat oss betydligt jämfört med andra kommuner och att flera av våra verksamheter inte är dyrare än snittet i räkenskapssammandraget. Förskolan och gymnasiet sticker ut lite och vi fortsätter att titta på alternativ. För gymnasiet har vi nyligen byggt nytt och det drar upp kostnaden. Där blir inte jämförelsen rättvisande.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt