Annons:

Nya grepp och tydliga uppdrag för att få balans i budgeten

Ola Gustafsson (KD), Marie Nicholson (M) och Jacob Käll (C) tar till nya grepp och levererar tydliga uppdrag till förvaltningarna för att försöka få balans i den kommande budgeten.

Nya grepp och tydliga uppdrag för att få balans i budgeten

Vimmerby kommun är mitt uppe i arbetet med budgetberedningen. Och politikernas uppdrag till förvaltningarna är tydligt; ”Gör sådana effektiviseringar och besparingar att ni klarar er utan tillökning av medel 2021”.

Annons:

Arbetet med budgetberedningen är i full gång inom Vimmerby kommun.

Kommunalrådet och tillika kommunstyrelsens ordförande, Jacob Käll (C), har i tidigare intervjuer med Dagens Vimmerby berättat att budgetläget är ansträngt och att situationen är oförutsägbar till följd av pandemin.

– Det är ett bekymmersamt läge och vi har stora underskott i våra två största förvaltningar. Det är en jätteutmaning att få balans i det här och det blir en svår situation i höst, har han bland annat sagt.

Tydligt uppdrag

Detta bekräftas också av det budskap kommunstyrelsen skickade till sina förvaltningar efter sitt möte med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som man hade nyligen samt efter tisdagens kommunstyrelsemöte.

– Vi har gett i uppdrag till förvaltningarna att göra sådana effektiviseringar och besparingar att de, exklusive löneförhöjningar, klarar sig utan ökning av medel 2021, berättar Jacob Käll.

– Och om det kommer äskanden om mer pengar så ska de åtföljas av förslag på finansiering, fyller Ola Gustafsson, ledamot i kommunstyrelsen för KD, i.

Tips från SKR-mötet

Mötet med SKR i förra veckan gav också några tips som man tog till sig inför arbetet med budgetberedningen.

– Det är vår mening att arbeta mer med det som vi redan har ute i verksamheterna, och tittar på vad vi gör som vi kanske inte behöver göra, säger Marie Nicholson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

–  Vi ska också försöka lägga lite mindre tid på budget, och mer på uppföljning och analys. Det tror jag är klokt. Det handlar ju egentligen om ett kulturskifte, då vi idag lägger väldigt mycket tid på budget men sedan nog är ganska dåliga på vad utfallet blev och varför det inte blev som vi hoppades, säger hon.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt