Annons:

Kräver att Länsstyrelsen agerar –

Kommunalråden för Vimmerby och Västervik, Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl (S), står bakom ett nytt krav på Länsstyrelsen.

Kräver att Länsstyrelsen agerar – "Det är obegripligt"

Nu sätter Vimmerby och Västerviks kommun krav på Länsstyrelsen att omedelbart agera. Annars kan sjön Yxern förstöras helt, tror de. – Det är obegripligt att man inte agerat, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Kammarkollegiet menar att Länsstyrelsen har rätt att med en gång minska utflödet från sjön Yxern, med hänvisning till miljöbalken. Först i augusti ska Länsstyrelsen analysera yttrandet. 

Nu vill både Vimmerby och Västerviks kommun att något sker med en gång. En ny skrivelse ska formuleras och sändas till Länsstyrelsen. Budskapet är oerhört tydligt. 

– Snart är det för sent att göra något, det måste ske nu. Vi kräver att Länsstyrelsen också agerar och stöttar oss i det här. Det här är en viktig miljöfråga för hela regionen och för hela landet. Vi kräver att man omedelbart agerar, säger Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl, ordförande i kommunernas kommunstyrelser. 

Kommunerna har samma bild över att det är en katastrof som utspelar sig. 

– Vi är också överens om att Tekniska Verken som huvudman kan agera utan politiskt beslut. Möten hjälper ingenting nu – nu måste man vara handkraftig och stänga luckorna. Det är vi helt ense om. 

"Det är svagt"

Yxerns vattenyta krymper allt mer och stora delar av länets största sjö är helt torrlagd. Många beskriver situationen i Yxern som en katastrof.

– Länsstyrelsen kan agera i ett katastrofläge och allvaret är så pass påtagligt nu att det måste ageras. Vi, som politiska företrädare för de kommuner som drabbas, att Tekniska Verkan kan agera med en gång. Hade sjön legat kring ett semesterområde med tusentals hus hade det här aldrig hänt. Man har nästan valt att vara handlingsförlamade. 

De tidigare skrivelserna till Länsstyrelsen har inte gett någonting, men den här sticker ut, menar duon. 

– Nu är vi otroligt tydliga att det här är en miljökatastrof som sker och har skett. Det är otroligt viktigt att agera och nu går vi gemensamt ut med det här. Jag tror att Länsstyrelsen har bilden klar för sig och det går inte att gömma sig, säger Tomas Peterson (M). 

Hur ser ni på Länsstyrelsens agerade?

– Det är svagt, obegripligt till och med. Jag ser ingen anledning till att de inte tar tag i det, eftersom att de har regeringens uppdrag. Det går inte att skylla på semestertider eller annat. Det här är lika allvarligt som vattenbekymren på Öland. 

Vad gör ni om de inte agerar den här gången heller?

– Vi kommer ligga på. Om det här inte hjälper, så måste vi få Regionförbundet att agera. Det här är en fråga som berör hela regionen och som bör stödjas av övriga kommuner och alla offentliga aktörer. Agerar inte Länsstyrelsen nu när det handlar om Yxerns överlevnad måste vi ta frågan dit. 

Tänker inte demonstrera

På måndagens möte fanns också kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S) och oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) med. Innan veckans slut ska tjänstemän från de båda kommunerna ha formulerat skrivelsen. 

– Vi har varit tydliga och kraftfulla innan också, men vad ska man göra? Jag tror att Länsstyrelsen ser allvaret, men agerar inte. 

En demonstration mot Tekniska Verken, som är majoritetsägare i Yxerns regleringsföretag, planeras. Men den tänker inte Kronståhl och Peterson delta i. 

– Det är ingen uttrycksform jag som politiker ska delta i. Vi använder de demokratiska möjligheter vi har. Jag tycker att det är positivt att de visar sitt engagemang, men vi har andra spelregler. 

Bjuda in politiker

I augusti kommer de högsta politikerna i Linköping, där Tekniska Verken ligger, att bjudas in till samtal. På lång sikt vill man förstås få till en ny vattendom. Den nuvarande är från 1938 och tillåter en tappning på tre meter. 

– Vi vill att deras politiker kommer ut på banan och förstår vad som händer med Kalmar läns största sjö. På vissa ställen går det inte att förstå att det är en sjö ens och på vissa håll undrar man om det kan bli en sjö igen, säger Tomas Kronståhl (S). 

– Vattendomen är alldeles för tillåtande, den minsta tappningen är alldeles för hög och det är en tankbil i minuten med vatten som åker ut. Långsiktigt måste helt klart vattendomen omprövas och en rejäl miljökonsekvensbeskrivning göras. När det beslutet tas så kommer nog problemet att lösas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt