Annons:

Centerpartiet kräver maxtid för skolskjuts

Ingela Nilsson Nachtweij och Centerpartiet vill att ett maxtak införs när det gäller skolskjuts. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet kräver maxtid för skolskjuts

Förra veckan skrev Dagens Vimmerby om Håkan Wiséns barn vars skolskjuts avgår 93 minuter före skolstart. Nu kräver Centerpartiet en maxtid i en motion. – Syftet är att förtydliga riktlinjerna, att införa en begränsning för restiden och att restid och väntetid hanteras tillsammans för bästa skolskjutslösningen för barnen, skriver Ingela Nilsson Nachtweij (C) i ett pressmeddelande.

Annons:

Håkan Wisén bor i Ösjöfors, cirka 1,5 mil norr om Rumskulla. Att åka bil till skolan i Rumskulla tar cirka 20 minuter – men bussen för Håkans barn avgår hela 93 minuter före skolstart. Totalt har Wisén räknat ut att hans två barn, fem och nio år gamla, får spendera minst 12 timmar i buss per vecka.

Det skrev DV om förra veckan. Wisén sa bland annat så här: 

– Det känns som att man tycker att man får skylla sig själv om man flyttar ut på landet. Jag tycker inte att det finns förutsättningar för att bo på landet med barn i Vimmerby kommun.

Två timmar per dag

Nu vill Centerpartiet se en maxbegränsning på 120 minuter i rese- och väntetid per dag för låg- och mellanstadieelever och 180 minuter för högstadieelever. I en motion ställd till fullmäktige vill Centerpartiet också att skolskjutsar kan köras i oliuka turordningar, att skolans tider samordnas för att optimera skolskjutstiderna och att fler skolskjutsturer kan anordnas genom exempelvis föräldrakooperativ eller kostnadsersättning.

I motionen, som är undertecknad av Anna Svensson, står det bland annat att ”orimligt långa restider på krokiga och mörka vägar är enbart tröttande” och ”för att orka med skola och fritidsaktiviteter är det viktigt för barn och unga på landsbygden att tiden för att ta sig till och från skolans undervisning är rimlig”. 

Vad tycker du är rimligt i restid? Rösta nedan. 

Fråga

Vad är rimlig restid till och från skolan för barn?

Max 60 minuter.
Mellan 61 och 90 minuter.
Mellan 91 och 120 minuter.
Max 150 minuter.
Det är upp till föräldrarna som väljer att bo på landsbygden.
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt