Annons:

Kommunalrådet om ensamkommande i kontoret:

Kommunstyrelsens vice ordförande, Helen Nilsson (S), öppnar för ett boende i Gullringshuskontoret. Foto: Linus Johansson

Kommunalrådet om ensamkommande i kontoret: "Intressant idé"

Trycket på Sveriges kommuner är rekordhögt när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Nu öppnar Helen Nilsson (S) upp för Dagens Vimmerbys förslag om att göra Gullringshuskontoret till ett boende. – Det är en intressant idé. Vi kommer att diskutera den, säger kommunstyrelsens vice ordförande.

Annons:

I lördags publicerade Dagens Vimmerby en krönika med en lösning på problematiken kring Gullringshuskontoret. Krönikören föreslog att kommunen ska ta över byggnaden från Ansgarius-familjen – och göra om det till ett boende för ensamkommande flyktingbarn. 

– Det är en intressant idé, vi vet att vi kommer bli tilldelade ännu fler ensamkommande. Vi kommer att diskutera det naturligtvis, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson. 

Är det genomförbart?

– Det kan det bli, men inte som jag ser det just nu.

Varför?

– Det har inte varit aktuellt, vi har diskuterat en annan lösning och då måste vi börja om. Vi har inte diskuterat det i dialogen med köparen och intressenter. 

Helen Nilsson benämner tidsfristerna som ett problem. Den 28 augusti gick Ansgarius-familjen erbjudande till kommunen ut.

– Det är en intressant tanke och finns möjligheten kvar till diskussion med ägarna, så kommer vi att diskutera det. Det finns all anledning att diskutera det. 

"Goda chanser"

Oppositionspolitikern Lars Johansson (V) har inte diskuterat förslaget med sina partikamrater. 

– Det är absolut inget vi har diskuterat, men min bedömning är att man har goda chanser att få in verksamhet där. Det behövs att kommunen går lite före och det här går att jämföra med Fanérfabriken och där gjorde man samma grej, där drev majoriteten den linjen. 

Men Lars Johansson ser en betydande skillnad. 

– Läget är lite annorlunda för majoriteten i och med att det ligger i Gullringen i stället för i centralorten. 

Är förslaget omöjligt?

– Teoretiskt möjligt är det väl, men det finns redan en intressent. Vi anser att vi ska ta över för att säkra arbetstillfällen och jag tror inte att det blir några problem att nå ett hyresavtal. 

Vad händer tror du?

– Som det ser ut nu är bollen körd. Men vi vill fortsäta driva om ägaren fortsatt kan tänka sig att hitta en lösning. Vi kan bara säga vår ståndpunkt, men det är synd att det inte kommer till fullmäktige. 

Kan inte kommentera

Tomas Peterson, som inom kort blir kommunstyrelsens ordförande, kan inte kommentera förslaget. 

– Jag måste sätta mig in i det bättre, så jag kan inte ha någon uppfattning om det. Det får bli en senare fråga att titta närmare på det, säger han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt