Annons:

Stora förändringar för budgetfullmäktige – så kan allmänheten följa sammanträdet

Det blir stora förändringar på morgondagens budgetfullmäktige, berättar Leif Larsson.

Stora förändringar för budgetfullmäktige – så kan allmänheten följa sammanträdet

I kväll, måndag, ska Vimmerby kommun ta beslut om budgetramar och skattesats. Detta i en mycket speciell tid. Nu sker stora anpassningar av sammanträdet. 

Annons:

Enligt överenskommelse har fullmäktige hållits med endast 29 ledamöter på grund av den rådande pandemin. Nu sker ytterligare förändringar med anledning av covid-19-läget. 

Måndagens sammanträde, där det bland annat ska tas viktiga beslut som skattesats, budgetramar och låneramar för nästa år, kommer att hållas digitalt. Varken media eller åhörare är välkomna till Plenisalen. 

Den sedan tidigare reducerade politikerskaran på 29 kommer också att delas upp.

– Fyra av fullmäktiges partier kommer att sitta i olika sammanträdesrum i stadshuset så coronasäkert vi klarar. I Plenisalen kommer presidiet plus Centerpartiet och Socialdemokraterna att ta plats. Därmed blir det totalt 18-19 personer närvarande där, säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C).

Sammanträdet kan inte ställas in på grund av de viktiga beslut som ska fattas. 

– Vi måste ta en del beslut och då har vi behövt hitta ett fullgott sätt att ta de här besluten även om vi fysiskt inte kan ses. Vi har att hitta en form där demokratin fungerar samtidigt som vi som kommun är ett föredöme när det gäller att följa de föreskrifter vi har fått i Kalmar län. 

"Ingen fara formellt"

Övriga deltar alltså digitalt i fullmäktige. Media och allmänheten kan ta del av sammanträdet via en länk. Det här är första gången ett fullmäktige genomförs på det här sättet. Redan i juni rådde speciella förutsättningar för det sammanträdet och till det hade en del ny teknisk utrustning köpts in.

– Det finns en del tekniska och mognadsmässiga bekymmer för att hålla ett helt digitalt fullmäktige. I dag har vi beslutat att hitta en annan lösning. Vi kommer att utvärdera detta, men med tanke på att vi lär få leva med det här ett tag måste vi utveckla de digitala hjälpmedlen så mycket vi kan.

Ser du någon risk för demokratin med detta?

– Det är ingen fara formellt, men i realiteten ändrar vi arbetsformerna och hur mycket demokratin skadas beror på anpassningsförmågan. På måndag kommer tempot att sänkas, så alla kan vara med på ett bra sätt. Digitala mötesformer utvecklas, men det hade kanske inte kommit i den här takten utan pandemin.

Tekniken som är inköpt kommer även att användas på nämndernas sammanträde. 

– Vi hade extra kostnader redan i juni med de rockader vi fick göra då. Den teknik som har köpts in kommer att användas för andra digitala möten framöver. 

– Vi använde också tekniken vid en föreläsning till föräldrar med 189 unika deltagare. Det var en god spridning och fungerade bra, säger Stefan Malmborg, digital utvecklare i kommunen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt