Annons:

Lööf ska uppvaktas om besöksnäringens situation – så ser Käll på konkurshotet

Jacob Käll hoppas att Annie Lööf ska ta med sig deras oro till regeringen. Foto: Arkivbild

Lööf ska uppvaktas om besöksnäringens situation – så ser Käll på konkurshotet

Läget för besöksnäringen i Vimmerby är allvarlig. Nu ska Centerpartiets partiledare Annie Lööf informeras om situationen.
– Vi tar alla tillfällen vi kan, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

En sommar likt denna 2020 till klarar inte Astrid Lindgrens Värld. Det har både vd:n Joacim Johansson och Astrid Lindgrens barnbarn Nils Nyman varit tydliga med sedan sensommaren. 

Vilka effekter en konkurs för ALV skulle få för resterande Vimmerby är oöverblickbart i dagsläget, men förstås skulle det få enorma konsekvenser.

Nu ska Centerpartiets ledare, Annie Lööf, informeras om läget.

– Vi tar alla tillfällen att lyfta frågorna på regeringsnivå, alldeles oavsett parti, och det är ett led i att vi vill betona vikten av att det händer något, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Problematiken med lagen ska diskuteras med Lööf på ett digitalt möte under fredagen. 

– Vi vill stämma av hur hon tänker och ge henne en aktuell lägesbild. Hon har varit rätt tydlig med att det behövs förändringar i lagen. 

Har hon koll på situationen i Vimmerby?

– Jag tror hon har väldigt bra koll. Hon är kanske den som har varit tydligast med behovet av förändring av tillämpning av lagen.

"Realistisk syn"

Utöver Jacob Käll kommer även Joacim Johansson, vd för ALV, Lena Ernberg, vd för Fredensborgs herrgård, Kristina Alsér, Vimmerby Turistförening och representanter från regionen vara med på mötet. 

– Vårt budskap är egentligen samma som det har varit hela tiden. Det behövs ekonomiskt stöd och omställningsstödet träffar inte branschen rätt. Det här är en frisk näring, det är inte något som gått dåligt i åratal. Med all respekt för pandemin är det så att om de kan börja tuffa och gå så kommer det ge utdelning med ett stöd. Tillämpningen av ordningslagen måste anpassas så det funkar för ALV och de här verksamheterna, samtidigt som smittspridning ska undvikas.

Tror du att ALV kommer ha öppet som vanligt 2021?

– Det är jättesvårt att säga just nu. Nej, det går inte alls kan man tänka nu, men med åtgärder så tror jag på det. Vi såg ändå vilken skillnad det var i somras.

Ser du hotet om konkurs som reellt eller som ett sätt att påverka makthavarna?

– Jag tror det är en realistisk syn på situationen. Tappar man 120 miljoner och lånar pengar för att överleva, då kan man inte verka om det fortsätter. Så det är en realistisk prognos som jag ser det.

Kan kommunen komma att stötta ALV ekonomiskt?

– Det är inget jag ser som möjligt för kommunen att göra.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt