Annons:

Ansträngd ekonomi – majoriteten vill satsa 33 miljoner

Landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) presenterade majoritetens budget i dag. Foto: Landstinget

Ansträngd ekonomi – majoriteten vill satsa 33 miljoner

Landstinget är långt ifrån att nå sitt resultatmål i årets budget. Trots det presenterade majoriteten i dag nya satsningar för totalt 33 miljoner kronor under 2017.

Annons:

Den största satsningen gäller rekrytering av nya medarbetare med 11 miljoner samt förstärkta resurser till primärvården på 8,4 miljoner.

Sköra äldre över 75 år ska erbjudas hälsosamtal, tandvården blir gratis upp till 21 års ålder och dessutom planerar landstinget en jättesatsning på kulturen. Bland annat får Byteatern fem miljoner extra för att åstadkomma mer teater i hela länet.  

 – Vår färdriktning ligger fast. Vi vill erbjuda Sveriges bästa sjukvård. Målet är en köfri vård, hälsa på lika villkor och en ekonomi i balans, säger Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. 

"Behöver fasa ut"

Den största anledningen till den tärda ekonomin är landstinget beroende av bemanningspersonal. 

 – Vi behöver fasa ut bemanningsföretagen, öka vårt resursutnyttjande och anpassa kostnadsnivån. Men samtidigt är Landstinget i Kalmar län i grunden mycket välskött. Vi har en hög tillgänglighet, nöjda patienter och har de senaste tolv åren haft ekonomiskt överskott, så vi agerar utifrån en styrkeposition. Vi föreslår nu flera förbättringar mot framtiden, säger Anders Henriksson.

1,3 miljoner satsas på att det ska bli lättare att komma i kontakt med en sjuksköterska. 

 – Landstinget har redan idag Sveriges kortaste väntetider. Men vi behöver utnyttja digitaliseringens potential tydligare. Vi vill använda tekniken för att flytta vården närmare patienterna med fokus på prevention och trygghet, säger Jessica Rydell (MP), landstingsråd. 

"Upptäckas tidigare"

En satsning görs för att förbättra livet för länets mest sköra äldre. Ett mobilt team ska införas på geriatriken på Länssjukhuset i Kalmar, ett pilotprojekt startas i Borgholm för att kunna ge mer vård i hemmet och en ny äldrevårdsenhet tillskapas på akuten i Kalmar. Därtill satsas det på hälsosamtal för äldre personer över 75 år som har en geriatrisk riskprofil. 2 miljoner kronor anslås.

– Genom att bedöma personer som är 75 år och äldre med hjälp av geriatrisk riskprofil kan de mest sköra äldre upptäckas tidigare. De som bedöms ligga inom riskzonen ska erbjudas ett hälsosamtal där man tillsammans går igenom levnadsvanor och bedömer risk för undernäring och fall, säger Lena Segerberg (S), landstingsråd.

Två miljarder

Inom psykiatrin tas en rad initiativ. Hela primärvårdens uppdrag inom första linjens psykiatri ska in i Hälsoval 2018. Majoriteten vill också utreda om patienter med självskadebeteende ska kunna välja självvald inläggning samt göra en översyn av åldersgräns inom barn- och ungdomshälsan. Över två miljarder kronor läggs på nya lokaler för psykiatrin i Vimmerby, Oskarshamn, Kalmar och Västervik.

– Vi vill förbättra den psykiska hälsan. Investeringen i nya lokaler ger ett lyft både för patienter och medarbetare. Här kommer vi bedriva en modern psykiatri i framkant, säger Linda Fleetwood (V), landstingsråd.

Oförändrad skattesats

Landstingets huvudansvar för länets kultursituationer tydliggörs genom en stor satsning på Byteatern. Det ska bli fler skådespelare och mer teater i hela länet. 1 miljon är redan avsatt och därtill läggs två miljoner 2018 och 4 miljoner 2019. När de nya lokalerna är i bruk ska Byteatern ha fått 5 miljoner extra i nivåökning. Därtill sker en investering i ny scenteknisk utrustning på över 9,2 miljoner kronor.

Skatten föreslås vara oförändrad på 11,37. En ny patientavgift för digitala vårdkontakter på 200 kronor införs. KLT:s biljetter höjs i genomsnitt med 2,5 procent 2017. Preventivmedel blir kostnadsfria för personer under 21 år och även tandvården blir gratis upp till 21 års ålder. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt