Annons:

Satsar hundratusentals kronor – ska få unga att röra på sig

En skateboardramp kan mycket väl bli verklighet i Vimmerby. Foto: MostPhotos

Satsar hundratusentals kronor – ska få unga att röra på sig

Pandemin har påverkat den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar. Nu satsar kommunen 350 000 kronor på att motverka detta.
– Vi har en vilja att stimulera detta, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

På tisdagen tog kommunstyrelsen beslut om att avsätta sammanlagt 350 000 kronor för att stimulera till fysisk aktivitet hos barn och ungdomar. 200 000 kronor av dessa ska gå till investeringar. 

– Vi vet att den fysiska aktiviteten minskat under pandemin. Många är isolerade i hemmet och det har inte gått att röra sig på samma sätt när föreningar inte har haft sina verksamheter igång. Därför skjuter vi till de här pengarna, säger Ola Gustafsson (KD). 

150 000 kronor ska gå till inköp av mindre redskap och utrustning som kan behövas. 200 000 kronor tas ur investeringsbudgeten och dessa pengar har samhällsbyggnadsutskottet till sitt förfogande för inköp av något större utrustning.

– Det är ett sätt att få igång rörelsen bland barn och ungdomar.

"Syftet är spontanidrott"

Det är ännu inte specificerat vad som kommer köpas in.

– Det är inte spikat, men det skulle kunna handla om exempelvis basketkorgar och skatebordramp. Vi tar det här beslutet snabbt eftersom det inte ska gå någon månad till. Unga har tappat den fysiska aktiviteten och därför tar vi beslut om att skjuta till de här medlen för att ge en injektion, säger Jacob Käll (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Det kommer handla om spontanidrott och utrustningen ska placeras på kommunal mark i offentlig miljö.

– Syftet är att få till spontanidrott, sedan kan det bli aktuellt med samverkan med föreningar. 

I den barnkonsekvensanalys, som vi tidigare har rapporterat utförligt om, framgår det att unga tappat den fysiska aktiviteten.

– Många ungdommar vittnar om ensamhet. Tanken är att det ska förebygga psykisk ohälsa, säger Marie Nicholson (M).

Ska ske skyndsamt

Just spontanytor för basket är något som ungdomar länge efterfrågat, menar kommunstyrelsen. Detsamma gäller en skatebordramp.

– Det finns mycket i investeringsplanen, men det kan mycket väl bli så att det prioriteras upp med anledning av det här, säger Nicholson.

– Det här är en åtgärd vi tar till och det blir föreningslivet, skolan, Fabriken och mötesplatser där ungdomar finns som tar fram det här. Där finns möjlighet till inspel. 

Det finns ännu ingen tidsplan, men detta ska ske skyndsamt för att motverka negativa bieffekter av pandemin för barn och unga är beskedet från kommunstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt