Annons:

Landstingets budget antagen – efter tio timmars debatt

Majoritetens budget för 2017 innebär satsningar på rekrytering och primärvården. Foto: Landstinget

Landstingets budget antagen – efter tio timmars debatt

I två dagar har landstingsfullmäktige stött och blött budgeten för 2017. Under eftermiddagen kunde man äntligen fatta beslut – och majoriteten sa som väntat nej till samtliga förslag från oppositionen.

Annons:

Totalt resulterade oppositionens yrkanden i 27 voteringar – men majoritetens linje bifölls. 

Budgeten innehåller nya satsningar på 33 miljoner kronor. 11,2 miljoner satsas på rekryteringsinsatser och cirka åtta på primärvården. Det blir också en satsning på Byteatern i Kalmar. Budgeten ska ge ett överskott på 145 miljoner kronor – men landstinget har haft väldigt svårt att hålla sin budget på senare tid. 

Landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson har tidigare motiverat budgeten så här: 

 – Vi behöver fasa ut bemanningsföretagen, öka vårt resursutnyttjande och anpassa kostnadsnivån. Men samtidigt är Landstinget i Kalmar län i grunden mycket välskött. Vi har en hög tillgänglighet, nöjda patienter och har de senaste tolv åren haft ekonomiskt överskott, så vi agerar utifrån en styrkeposition. Vi föreslår nu flera förbättringar mot framtiden, säger Anders Henriksson.

"För lite resurser"

Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) är inte särskilt tillfreds med budgeten: 

– Nu får primärvården fortsätta att kämpa i motvind, med för lite resurser för att möta bemanningsproblemen och den omställning som måste ske till fler insatser inom primärvården och färre stora ingrepp på sjukhusen, detta för att klara ett ökande vårdbehov från en växande och åldrande befolkning. Med vår budget hade primärvården fått 15 miljoner kronor mer och kunnat påbörja omställningen på allvar, säger Gudrun Brunegård (KD).

Mer om landstingsbudgeten kan du läsa om här

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt