Annons:

I dag fattas beslut om kommunens budget – här är KD:s förslag

Gudrun Brunegård och Ola Gustafsson ville sänka politikerarvodena. Foto: Kristdemokraterna

I dag fattas beslut om kommunens budget – här är KD:s förslag

I kväll röstar fullmäktige om Vimmerby kommuns budget för 2017. Utöver majoritetens förslag lägger Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fram egna yrkanden.

Annons:

Kristdemokraterna meddelade sin budget i ett pressmeddelande sent i går kväll. Budgeten är på många sätt lik majoritetens – men här är skiljelinjerna: 

  • Kommunstyrelsens ordfo¨randes ersa¨ttning sa¨nks fra°n 90 procent till 80 procent av riksdagsmannaarvodet samt att i motsvarande grad sa¨nka ersa¨ttningen fo¨r o¨vriga fasta arvoden till fo¨rtroendevalda. Besparing: 427 000 kronor.

  • Spara in ordfo¨randeposten i barn- och utbildningsna¨mnden genom att la°ta det uppdraget inrymmas i uppdraget fo¨r kommunstyrelsens vice ordfo¨rande. Besparing: 373 000 kronor. 

  • Ge socialna¨mnden och barn- och utbildningsna¨mnden i uppdrag att inleda fo¨rhandling med Landstinget i Kalmar la¨n anga°ende familjecentral i Vimmerby, med inriktning pa° att o¨ppna en familjecentral i Vimmerby senast 2019. Verksamheten finansieras inom respektive fo¨rvaltnings ram. 

Förslaget innebär att nettokostnaderna sänks med 0,8 miljoner – vilket stärker kommunens resultat och ger ett överskott med 17,8 miljoner kronor. Med det uppfyller Kristdemokraternas budget målet om två procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. 

Vill bygga GC-väg redan nästa år

När det gäller investeringsbudgeten vill Kristdemokraterna slopa projektet Vackra Vimmerby, vilket sparar cirka tre miljoner mellan 2017-2021. Man vill tidigarelägga byggnationen av en gång- och cykelväg i Gullringen till 2017 jämfört med majoritetens förslag på 2021. 

Man vill installera ett nytt värmesystem i Pelarne skola för 1,2 miljoner år 2017 – och man vill senarelägga flytten av förskolan i Tuna till 2018. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt