Annons:

Kommunalrådet om beskeden:

Kommunalrådet Jacob Käll, till höger, gläds åt dagens besked. Här tillsammans med kommundirektören Carolina Leijonram. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om beskeden: "Väldigt bra för Vimmerby kommun"

Från och med mitten av juli lyfts många av de restriktioner som påverkar ALV bort. Kommunalrådet Jacob Käll (C) ser förstås positivt på dagens besked.
– Det här är bra för Vimmerby kommun, säger han. 

Annons:

Under dagens pressträff med regeringen och Folkhälsomyndigheten framkom en femstegsplan för ett återöppnande av Sverige. För många är det ett välbehövligt besked efter över ett år med rekommendationer och restriktioner. 

– Vi ser ett varmt sommarljus i tunneln. Snart kan vi börja njuta av konserter, teater, fotbollsmatcher, kanske ett glas öl med vännerna på en uteservering, säger vice statsminister Per Bolund (MP).

Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, gläds förstås också över beskeden. 

– Det här är mycket positivt förstås. Det här är bra för ALV, för alla företag som är verksamma i Vimmerby, men inte bara för Vimmerby utan även för hela regionen som är beroende av besöksnäringen. Det i sin tur är bra för Vimmerby kommun och det känns bra, säger Jacob Käll (C). 

"Trodde inte det"

Jacob Käll överraskades över hur snabb planen för ett återöppnande av Sverige ser ut. Steg 1 genomförs 1 juni, steg 2 från 1 juli och steg 3 i mitten av juli. Steg 4 ska träda i kraft i september och steg 5 – som i princip innebär en återgång till ett normalläge – har ännu inget datum. 

– Jag trodde nog att de skulle vara mer försiktiga. Jag hade inte trott att den här planen skulle se ut riktigt så här, men det är verkligen ett steg i en positiv riktning. 

Vad känner du inför den här sommaren?

– Jag hoppas verkligen att det ska gå väl och att företagen kan få tillbaka en del från tappen förra året och att det här ger dem styrka. Det är många som fortfarande har det jobbigt och många som har tömt mycket av sina resurser för att överleva. Men dagens besked är positivt. Jag tror att de har goda grunder för att ge den här preliminära planeringen. 

"Vi är beredda"

Kommunernas möjlighet att besluta om vistelseförbud på särskilt angivna platser upphävs i steg 3, som är planerat till mitten av juli. Tills dess kan kommunen ta beslut om att förbjuda vissa platser. 

– Vi är beredda i både krisledningsgruppen och i krisledningsnämnden. I värsta fall får vi stänga allmänna platser och den beredskapen har vi. Det är aktiverat och kommer användas om det behövs. 

Ser du att en stor tillströmning av turister ökar risken för att det ska bli verklighet?

– Större mängd människor ökar förstås den risken, men det gäller både för oss som bor här och alla som besöker Vimmerby att fortsatt ta ansvar. Jag tror att Länsstyrelsen kommer ha extra tillsyn här i sommar. 

Vad saknar du själv mest att göra, som du kanske kommer kunna göra i slutet av sommaren?

– Träffa folk obehindrat. Att kunna umgås med vänner i större utsträckning och även resa. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt