Annons:

SD om budgeten:

Jimmy Rödin och Petra Whidotti är två av Sverigedemokraternas främsta kort. Foto: Pressbild

SD om budgeten: "Att låna pengar till bra saker är inget konstigt"

I förra veckan presenterade Vimmerbyalliansen sitt förslag till budget 2022. Nu kommenterar även Sverigedemokraterna budgeten.
– Vår budget kommer endast skilja sig åt deras kring detaljer, säger SD:s Petra Whidotti.

Annons:

I mitten av juni ska fullmäktige anta en ny budget för Vimmerby kommun. Vimmerbyalliansen, som styr kommunen, presenterade sitt förslag i förra veckan. Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har släppt sina budgetförslag.

Sverigedemokraterna kommer också med en egen budget, men några detaljer kring deras förslag kommer inte komma långt innan budgetfullmäktige.

– Svar på allt detta kommer innan fullmäktige, meddelar Petra Whidotti (SD).

Hur ser ni på att alliansen så snabbt vill tillbaka till tvåprocentsmålet?

– Det är ett friskhetstecken då överskott i någon form ska bekosta de investeringar som kommunen behöver och står inför. 

Hur ser ni på att majoriteten återigen vill ta upp stora lån för investeringar?

– Att låna pengar till bra saker är inget konstigt om man bara har täckning för återbetalning. Det är även så att man genom detta på sikt kan påverka onödiga driftskostnader över längre tid på flera förvaltningar och även påverka arbetssätt och rutiner till det bättre.

"Endast skilja sig åt i detaljer"

SD menar att en lägre skatt vore önskvärd, åtminstone på sikt.

– Önskat läge vore en bättre harmonisering med liknande och angränsande kommuner men det handlar också om att se vilket pågående arbete som görs med både inkomst- och utgiftssidan. Då det finns flera behov på investeringssidan gör att det i dagsläget blir svårt att bromsa sig igenom arbetet med en skattesänkning.

Hur ser ni på fördelningen till nämnderna?

– Fördelningen till nämnderna är något som får följas upp med den nya demografimodellen och se vilka effekter den har. Inom varje nämnd finns både utmaningar och möjligheter som i dagsläget gör det svårt att ge någon stor riktning åt om det är rätt eller fel storlek. Det handlar om prioriteringar och ambitioner. 

Är det här en budget ni kan komma att stödja?

– SD:s budget är i grunden baserad på majoritetens förslag och identifierade behovsområden är något som gör att det i slutändan endast skiljer sig åt i detaljer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt