Just nu är "Tindersvindlaren" den Netflixdokumentären den som ligger i topp bland tittarna i Sverige. Historien om en israel som hade som affärsmodell att lura kvinnor. Han utgav sig för att var pilot, diamantmiljardär eller vapenhandlare. Offret tog lån på hundratusentals kronor för att ge till svindlaren och sedan gick han vidare till nästa kvinna.
Elisabeth Schröder träffade mannen på Arlanda i april 2015. Mötet var i bar i väntan på nästa flyg. Strax efter tog han kontakt på Tinder. Föreslog en middag.
– Jag sa att jag var på väg till Rhodos med min mamma. Då sa han, jag kommer dit.
Precis som i dokumentären tog han privatjet ner till den grekiska ön, strax efter Elisabeth hade kommit dit. De möttes på en strandpromenad.
– Han var klädd i Versace, spetsig skor och någon silkig skjorta. Bar en riktigt dyr klocka på armen.
En Hollywooddröm med solnedgång och Lamboghini
De satte sig i en vit Lamborghini, de åkte till Lindos och ruinerna i Akropolis.
– Det var väl lite som en Hollywoddröm. Åka nedcabbat i solnedgången, säger hon.
Men det skar sig ganska snabbt. Svindlaren visste att Elisabeth var på gång att börja jobba inom Försvarsmakten, det var förmodligen därför som han presenterade sig som vapenhandlare. Detta för att hitta en gemensam nämnare.
– Han började prata om att kvinnor har som främsta uppgift att föda barn. Att de inte borde jobba inom militären. Jag tyckte det var lustigt. Om man vill förföra någon kanske man borde vara lite mer inkännande. Jag upplevde honom som direkt osympatisk.
En flådig middag var planerad. Elisabeth ringde sin mamma Pia och sa till henne att hon skulle vara med.
– Det var jättelyxigt. Champagne och skaldjursplatå. Men det var som han inte märkte att jag var irriterad. Middagen och det runt omkring gick säkert på 50 000 kronor.
Efter maten tackade Elisabeth och Pia för sig.
– Jag sa till honom att du har bara en tvåsitsig bil och vi är tre. Så vi tar en taxi.
Och det var sedan hörde hon inte av honom.
– Nu när jag sett dokumentären får jag lite dåligt samvete. Det var säkert en ensamstående finska som betalade vår middag.
Under middagen hade han berättat att speciellt kvinnor från Norden gillade honom. Att han hade svårt att hitta en lägenhet i London då han ville få plats med alla bilar.
I själva verket var Simon Yehuda Hayut en bedragare som bodde i ett fattigt kvarter i Israel men målade upp en fasad som rik och världsvan.
Pia Schröder läste en artikel i Aftonbladet i somras om hur Israel var tvungen att tömma sina fängelser på grund av corona. Då dök ansiktet upp på mannen de åt middag med.
Du har inte hört av honom sedan dess?
– Nej, inte ett ljud, säger Elisabeth Schröder.