Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Dagens Vimmerby. Genom att använda Dagens Vimmerby tjänster godkänner du detta. Här kan du läsa mer om cookies.Jag förstår, ta bort detta

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

VECKANS FRÅGA

Tänker du på klimatkrisen när du planerar din semester?

Svarsalternativ:

Ja
Nej
RöstaSe resultat

Annons:

  • Stefan Johansson rensar kantareller

  • Stefans Matglädje kör maten till sina kunder

Matglädjen frodas i Totebo – nu öppnas pizzerian igen

Stefan Johansson gillar att laga mat. Helst lagar han mat på inspiration och med de råvaror som är bäst för säsongen.
- Laga mat efter en meny blir tråkigt i längden, men genom att laga mat utefter tillgången på färska råvaror för dagen är fantastiskt och det blir väldigt gott, säger Stefan Johansson, som driver Stefans Matglädje i Totebo.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Stefans Matglädje är ett cateringföretag som lagar mat till lite större sällskap, tio, femton personer och uppåt. Målgruppen är både privatpersoner och företag. Stefans Matglädje ligger mitt emellan Västervik och Vimmerby och det är där han anser att huvuddelen av hans marknad finns. I Vimmerby har han drivit en restaurang i flera år.

- Jag hade Björkbacken Vimmerby i sex år. Sedan några år jobbar jag i Totebo och det trivs jag med. Här kan jag vara väldigt flexibel i min matlagning utan att vara styrd av en meny.

Inspireras av säsongsvaror

Stefan Johansson lagar mat med glädje och inspireras gärna av tillgången på råvaror.

– Jag jobbade en tid hos Karin Fransson på Hotell Borgholm. Där skrevs menyerna sent då det var råvarorna som fanns tillgängliga som styrde menyn. Det var lärorikt och väldigt roligt att jobba på det sättet.

Det sättet att jobba har Stefan återgått till nu. När DVV besöker Stefan på tisdagen är köket fyllt av kantareller, svart trumpetsvamp och trattkantareller. En del av svampen ligger redan i en tork, andra ska förvällas och frysas in under dagen. I en annan del av köket torkas egenodlad chili. I en stor kyl ligger älg- och hjorthjärta som saltas för att därefter rökas.

- Jag och min sambo är intresserade av att röra oss i skogen. Hon plockar svamp och jag jagar. Vi har också tillgång till närodlade rot- och grönsaker under sommar och höstsäsongen.

Hur skulle en trerätters middag kunna se ut som du serverade idag?

– Till förrätt rökt vilthjärta med äggkräm, pepparrot och inlagd svamp. Till huvudrätt rådjursstek med bakade rotfrukter med en god viltsky till samt krispig kål. Till efterrätt måste det bli äpplekaka med äpple- och kanelglass.

Öppnar pizzeria

Nu på söndag återinviger Stefan sin pizzeria i Totebo.

- Den första april i år öppnade jag en Pizzeria i köket och det gick väldigt bra. Under sommaren stängde jag pizzerian eftersom jag jobbade i ett sommarkök en bit härifrån.

Nu kommer Pizzerian återigen att vara öppen under söndagar.

Anders Sjögren

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons: