Annons:

Patrik Svensson var bowlingspelare när sonen Jesper var liten. Foto: Linus Johansson

"Paka": "Känner givetvis en stor stolthet"

I söndags kväll svensk tid blev Jesper Svensson den yngste någonsin att vinna Tournament of champions i USA. Hemma i Sverige satt pappa Patrik Svensson och kollade. – Det är verkligen jättestort, säger han.

Annons:

Jesper Svensson har gjort en raketkarriär inom bowlingen. Men tidigt syntes att han var en stor talang. 

Redan som elvaåring debuterade han i Vimmerby BK:s A-lag. Hans pappa, Patrik "Paka" Svensson, har länge varit en aktiv bowlingspelare. I dag ångrar han inte direkt att han tog med sonen upp till hallen. 

– Man märkte tidigt att han var en stor talang. Han är faktiskt en riktig bolltalang och har fruktansvärt bra bollsinne, men bowlingen passade honom ypperligt, säger Patrik Svensson några dagar efter den stora triumfen. 

När insåg du att han kunde gå långt? 

– Tidigt. Det var när han började vara med på allvar. Han gjorde ju debut i A-laget när han var elva år. Jag spelade i Domino på den tiden och då var han ofta med och tränade. Han var så jäkla envis och skulle hela tiden vara bättre och bättre. 

"Fattade tidigt"

I söndags kväll satt han hemma och följde finalspelet i den ärofyllda turneringen. Han förstod snabbt att det kunde bära långt. 

– Jag förstod det tidigt. Jag såg att de högerhänta spelade sönder banan för varandra. De började så långt till vänster att det inte fanns någonstans för dem att ta vägen. Där hade "Jeppe" ett jätteläge som ensam vänsterhänt. Den stora bragden är att han är den enda av de 24 som gick vidare som är vänsterhänt. 

När förstod du att han verkligen skulle vinna?

–  Ganska tidigt. Den andre hade ett par missar och "Jeppe" fick ett jätteläge där. Den han mötte hade aldrig vunnit något stor PGA-tävling, däremot gjorde han det fruktansvärt bra i matchspelet. 

Vad hade du för känslor när det var klart?

– Lättnad, kan man säga. Jag brukar vara rätt lugn och det var jag faktiskt nu också. 

Största någonsin?

Den delen har också Jesper Svensson fått. Han är iskall på banan. 

– Det är en av hans största styrkor, att han är iskall i de där lägena. Jag tror inte att han förstått själv hur bra han är. 

Hur stort är det här?

– Folk frågade det på jobbet i måndags. För den som inte är insatt i bowling är det nog svårt att förstå hur stort det är. Men det är som att vinna en major i golf eller som ATP-slutspelet i tennis. Det är verkligen jättestort, alltså. Jag såg att bowlingförbundet skrev att det kunde vara det största som hänt svensk bowling någonsin. 

Vad känner man som pappa, då?

– Det är ju givetvis en stolthet, det är det. Det som är mest kul är att han kan vinna i Oklahoma ena veckan och nästa kan han träna med oss i Hultsfred. Han är samma person ändå. 

Vad gör honom så bra?

– Det är svårt att säga, men det är de små detaljerna som gör det. Nu har de fått upp ögonen för honom i USA också. Det har nog skapat en nyfikenhet för honom och de är jätteimponerade av honom där borta. Det är inga duvungar som är kommentatorer och man hör att de är imponerande. Det är gåshud. 

Ser ingen begränsning

Patrik Svensson tror inte att det finns någon begränsning för hur långt sonen kan gå. 

– Det finns det inte. Han är 20 år och redan en av de bättre i världen. Det som saknas är att han gör något stort på VM. Där kommer koreanerna in också och de är bra. 

Har många hört av sig till dig?

– Ja, i söndags plingade telefonen i ett. Det verkar som att fruktansvärt många har kollat och det är kul. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt