Annons:

  • Fredrik från Vimmerby topp 400 i Vasaloppet: ”Är väldigt nöjd”

    Fredrik Nilsson körde in på plats 371 i Vasaloppet. Foton: Privat

  • Fredrik från Vimmerby topp 400 i Vasaloppet: ”Är väldigt nöjd”

Fredrik från Vimmerby topp 400 i Vasaloppet: ”Är väldigt nöjd”

Skidsäsongen har inte alls blivit vad Vimmerbykillen Fredrik Nilsson hoppats på. Men han avslutade den på topp genom att åka in på plats 371 i Vasaloppet i dag.
– Jag är väldigt nöjd. Det kändes som att jag höll en jämn fart genom hela loppet, säger Fredrik Nilsson till Dagens Vimmerby.

Annons:

20-årige Fredrik Nilsson är Vimmerby kommuns bästa skidåkare. Det bevisade han när Vasaloppet avgjordes i dag. I sitt andra Vasalopp körde Nilsson, som bor i Rumskulla, in på plats 371. Tiden var finfina 4 timmar, 45 minuter och 58 sekunder. Detta kan jämföras med förra årets resultat, då han slutade 658:a, knappt sex minuter långsammare än i dag.

– Jag kan inte vara annat än väldigt nöjd, säger Fredrik Nilsson.

Hur gick tankarna inför loppet?

– Jag hade som mål att komma topp 500. Det hade jag egentligen förra året också, men då var det väl optimistiskt. 

Problem med en skada

Inför start fanns det dock en del som talade emot Fredrik Nilsson. Inte minst den armbågsskada som gjort att han missat en del av säsongen och därmed fick starta i led två.

– Armbågsskadan har gjort att jag inte kunnat seeda upp mig som jag velat. Förra året startade jag i led ett, men i år blev det led två. Efter problemen jag haft känns det riktigt skönt att kunna avsluta säsongen på bästa sätt.

Fredrik Nilsson gjorde ett jämnt lopp och låg runt placering 350-400 vid samtliga mellantider.

– Jag kände inte att jag hade någon sämre period under loppet utan jag höll en jämn fart hela tiden.

”Öppnade upp sig”

Fredrik Nilsson, som tävlar för Nybro SK, var också belåten över tiden som han körde i mål på.

– Det var väldigt fina spår även om det bitvis var lite kärvt. Och sen var det motvind hela vägen så på det sättet var det tuffare än förra året.

Var det någon skillnad på hur du lade upp dagens lopp jämfört med ditt första Vasalopp?

– Skillnaden var egentligen att jag startade i led 2. Jag var lite orolig att jag inte skulle komma i väg så bra, men på något lustigt sätt gick det lättare i år. I första backen gick det otroligt bra, det bara öppnade upp sig.

Tränat smart

Armbågsskadan gjorde att 20-åringen inte kunde träna någon skidåkning alls under hela december. Med tanke på det är hans insats i dag än mer imponerande.

Hur kommer det sig att du kunde lyckas så bra trots skadan?

– Jag tror att jag har tränat smart och inte förivrat mig. Skadan fick läka ut ordentligt och jag tränade på annat än skidåkning.

Anledningen till att Fredrik Nilsson tävlar för Nybro SK är enkel: satsningen där är en helt annan än i klubbarna i Vimmerby kommun.

– Det är en lite mer satsande verksamhet i Nybro. Vi är en grupp på åtta personer som kör på hårt och alla var topp 400 i Vasaloppet i dag, säger Fredrik Nilsson.

Fyra i JSM

Fredrik Nilsson tänker fortsätta satsa hårt på skidåkningen och Vasaloppet.

– Det långsiktiga målet är att komma in i det främsta elitledet.

Han är dessutom med i Sverigeeliten bland juniorer i rullskidor.

– Jag tävlar rätt flitigt och kom fyra på junior-SM förra året. Det här är mitt sista år som junior och jag satsar på att förbättra den placeringen, säger Fredrik Nilsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt