Annons:

Noggrannhet ligger bakom framgångarna: ”En förmåga att memorera”

Fredric Ankarberg är en minst sagt framgångsrik pimpelfiskare. Foto: Privat

Noggrannhet ligger bakom framgångarna: ”En förmåga att memorera”

Han är en pimpelmästare i rakt nedstigande led, Fredric Ankarberg, 47 från Stångådalens Sportfiskeklubb i Vimmerby.
– Jag har fiskat sedan jag var 4-5 år, varje helg, varje vinter, säger han, och minns hur han togs med på isarna av pappa Dennis, farfar Agar Ankarberg och farfars kusin Martin Ankarberg, alla från Pelarne utanför Vimmerby.

Annons:

Nybliven DM-mästare i Kalmar län efter söndagens sista DM-tävling var han hemma i Pelarne under måndagen för att jobba i sin egen verksamhet.

Han tänker tillbaka på de mest framgångsrika åren, som varit lika bra som året.

– 2013 var ett magiskt år. Jag vann Smålandsmästerskapet och DM.-serien. När vi åkte upp till Östersund och Hammerdal för en stortävling stannade jag i Sveg på en kvällstävling, en sjö jag aldrig fiskat på, och vann den på 6 kg. I Hammerdal gick det också bra med vinst. Sedan avslutade vi på SM i Grums där jag blev Svensk Mästare. Ja, ett magiskt år, säger han.

2019 verkar bli lika bra, även om Smålandsmästerskapet och SM i Luleå återstår.

– Jag har fiskat bra ungefär vartannat år. 2011 var ett bra år, 2013 och 2015 likaså. Det känns som formen ska hålla i sig, säger han.

Vill slippa favoritskapet

Men favoritskapet i SM vill han inte ha.

– Nej, det finns så många bra lokala fiskare som känner hamnens djupkurvor, varje grund, utan och innan. Jag kommer dock att chansa, och fiska efter större fiskar. Det räcker med att få de lite större i ett antal hål för att vikten ska gå upp. Att hitta grundkanter ute på vattnet är ett önskeläge.

Han är rent ”omänsklig” brukar hans tävlingskamrater på de lokala tävlingarna i Småland och Östergötland säga. Men så har han också kombinerat en slavisk disciplin med en ovanlig talang; han memorerar.

– Före och efter varje tävling analyserar jag förutsättningarna. Jag antecknar nästan aldrig någonting utan har en förmåga att memorera. Jag minns tidigare tävlingar, var vinnarna satt, var jag själv var, hur botten såg ut i områdena, var grundtoppar låg, djupen abborren stod på, hur förutsättningarna var. Det är till stor hjälp. Sedan är jag noga med min utrustning, allt ska vara i topptrim. 

Tre generationers erfarenheter

Fredric är också känd för att ”leta fisk” över ganska stora områden. Han rör sig mycket, borrar mycket. Hittar han väl fisk, grunt eller djupt spelar ingen roll, så fiskar han mycket effektivt med olika metoder. I princip har varje läge; trögt fiske, djupt fiske, snabbt fiske etc., en särskild metod. Fredric kan hantera dem alla och han anpassar sig snabbt till den kunskap den första halvtimmen av tävlingen ger. 

Han har familj, fru och barn i Växjö, men vinterhalvåret övernattar han på tävlingshelger i Kalmar län hos mor och far i Pelarne. Pappa Dennis är en pimpelprofil sedan många år, hans far Agar var det före honom. Tre generationers erfarenhet bär Fredric med sig, men hans egna barn är – ännu – inte intresserade.

– Nej det går inte, den äldste är 14 år och det är annat som är intressant. Men man vet aldrig i framtiden.

I mars åker han till pimpel-SM i Luleå med pappa Dennis och stort antal pimpelfiskare från Kalmar län som kvalificerade sig i förra årets DM. I år är det dock öppet SM vilket betyder att vem som helst får delta, detta för att det i många distrikt var isproblem i fjol, plus att många har svårt att kunna ta sig till Luleå över en helg.

DV återkommer med hela resultatet från DM-serien när det är sammanräknat.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt