Annons:

Vasaloppet blir av 2021 – så ser upplägget ut

Vasaloppet kommer bli av, men med ett annorlunda upplägg. Bilden är från ett tidigare lopp. Foto: Pressbild

Vasaloppet blir av 2021 – så ser upplägget ut

Vasaloppet 2021 kommer bli av. Det meddelar arrangörerna på torsdagen. Lösningen hyllas av Anders Tegnell. 

Annons:

Vasaloppet kommer bli av 2021, men med ett annorlunda upplägg. Fler dagar att välja mellan och färre skidåkare i starten och i spåret. Extra försiktighetsåtgärder vid start, mål och kontroller och ingen publik på plats. 

Elitåkarna kommer göra upp om segern i Tjejvasan lördag 27 februari och Vasaloppet söndag 7 mars som planerat. 

– Vasaloppet har i alla tider varit en motor för motion och hälsa. Nu vill vi göra det möjligt för våra Vasaloppsvänner att, på ett anpassat sätt under den pågående pandemin, kunna gå i mål med sin träning. Därför öppnar vi upp vår 90 kilometer långa Vasaloppsarena mellan Sälen och Mora som en anläggning där vi inför en mängd säkerhetsåtgärder och erbjuder alla att komma hit och åka Vasaåket, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd på Vasaloppet i ett pressmeddelande.

För motionärer som vill åka Vasaloppet kan man välja valfri dag mellan 12 februari och 7 mars. 

– Under hösten har vi haft dialog med Riksidrottsförbundet, Polismyndigheten, smittskyddsenheten i Region Dalarna samt nära samtal med Folkhälsomyndigheten och politiker såväl på lokal nivå i våra Vasaloppskommuner som på regeringsnivå. Alla är eniga om att det här är ett bra alternativ till Vasaloppets ordinarie vintervecka. All planering har skett, och kommer att fortsätta att ske, i samråd med dessa aktörer så att vi på bästa sätt anpassar vår verksamhet till rådande läge och skapar förutsättningar för att alla skidåkare tryggt ska kunna följa corona-anpassade riktlinjer och rekommendationer, säger Johan Eriksson.

Hyllas av Tegnell

All kontakt med skidåkare som man normalt sett inte umgås med ska ske med minst en stavlängds avstånd. Toaletter kommer städas extra noga och inga utrymmen för dusch eller ombyte erbjuds efter målgång. 

Cirka 100 deltagare kommer åka Tjejvasan och 400 deltagare, fördelat både herrar och damer, åker Vasaloppet. 

Lösningen har hyllats av statsepidemiolog Anders Tegnell:

– Vi har haft en dialog och jag tycker att de har hittat många innovativa vägar för att minska trängsel. Det blir inga masstarter, utan man sprider ut starterna över en lång. Jag tycker att de har gjort ett bra jobb. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt