Annons:

Domartillsättaren om krisen:

Domartillsättaren Mikael Fransson är orolig över domarsituationen. Foto: Ossian Mathiasson

Domartillsättaren om krisen: "Vet inte ens om jag fixar helgens matcher"

Det råder kris på domarsidan. Till helgen lär det synas. Domartillsättaren Mikael Fransson oroas över läget och ett hårdare klimat.
– Jag tror inte föreningarna har förstått allvaret, säger han.

Annons:

Mikael Fransson är en mycket rutinerad domare och vet vad han pratar om. Därför är hans krislarm om läget kring lokalfotbollen allvarligt.

– Nu är det värre än någonsin. Tyvärr tror jag det kommer bli värre redan nästa år. Jag vet inte hur man ska göra det. Domare måste vi ha tag i och det är akut, säger Mikael Fransson. 

Sent in på måndagsdygnet satt Mikael Fransson med helgens schema inför matcherna som berör Vimmerby, Hultsfred och Västervik och det gav honom minst sagt huvudbry. 

– Det som är mest tragiskt är att det är tufft redan i division 4 och 5. Redan där är det bekymmer. På lägre nivå är det ännu tuffare. Jag vet inte ens om jag fixar helgens matcher.

Vad beror det på?

– Vi har sex domare som mer eller mindre har slutat under årets gång på grund av olika anledningar. Det är skola och motivation och en del annat. Vi fick in en ny domare och han har också slutat. 

"Blir besviken och ledsen"

Mikael Fransson är ganska övertygad om varför så få vill bli domare i dagens läge.

– För mig är svaret ganska enkelt. Går du ut som ungdom och dömer en match och läser tidningarna efteråt... Jag tror inte man tar den skiten som ung. Jag är lite högre upp i ålder och brukar säga att jag inte bryr mig, men det är klart att jag blir både besviken och ledsen. Jag står inte och gör fel medvetet. Varje gång jag kommer in i omklädningsrummet rannsakar jag min insats och jag tror att väldigt många domare rannsakar sig själva. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra. 

Fransson säger att en spontan reaktion köper varje domare.

– Du måste få reagera när jag drar flaggan och du inte tror att du är offside. Det köper jag sju dagar i veckan, men att ta med sig situationer i flera minuter eller efter matchen... Det är inte okej. 

Kritiken mot domarna i media har varit något större den här säsongen än tidigare, upplever Mikael Fransson.

– Det har blivit mer av det där i år. Jag har sagt tidigare att jag inte tyckt att det varit så farligt, men nu går man ut i tidningen och säger att man ska anmäla en domare eller att det står en byfåne och viftar efter knott. I det läget borde man ha hunnit sansa sig och lugna ned sig. 

Hur avgörande tror du att kritiken mot domarna är för att så få söker sig till domarjobbet?

– Jag tror den biten är avgörande och det är ett problem. Jag får till mig varje dag från domare att man fick skäll och gnäll där och att de var förbannade. 

Vad kan ni göra för att få förståelse och respekt mellan domare, spelare och ledare?

– Jag ventilerar såna frågor varje dag. I innebandyn kan man ge någon två minuter för protest, men då är det ju sekretariatet som sköter det. Något liknande i fotboll är inte möjligt. 

"Jättestort hot"

Mikael Fransson tror inte att föreningarna insett allvaret i problemet. 

– Smålands har skickat mejl till varje förening om de kunde se över sitt spelschema och exempelvis flytta matcher från Dalavallen till Ceosvallen för att spela kvällsmatcher på vardagskvällarna. Som jag förstått är det fem föreningar av alla föreningar som svarar. Det finns sjukt många lag i Småland. Jag tror att de tänker att det löser sig.

Hur stort är hotet?

– Det är jättestort. Den här helgen kan det bli en domare i division 5. I herrsexan och damtrean måste jag ta bort en domare. Vimmerby har haft tre domare i division 2, nu blir det säkert bara två domare. 

Kommande veckor kan läget dock lugna ned sig en aning.

– Utvecklingsserierna börjar ta slut, damfyran är snart färdig och lite ytterligare. Den här helgen är nog den tuffaste. 

"Grymt skoj"

Det är väldigt få kvinnor som dömer och få fotbollsspelare som lagt ned spelarkarriären som väljer att bli rättsskipare istället.

– Vi hade ganska många unga på väg in för några år sedan, men nu är snittåldern ganska hög. Jag har varit fotbollstränare i 30 år och tycker det är roligt att komma ut till anläggningarna, träffa några man känner och prata lite. Jag tycker det är mycket som är grymt skoj.

Att man blir rik på att vara fotbollsdomare är inget annat än en myt, om någon nu tror det.

– I snitt kanske man har 600 spänn för en match. Sedan ska man betala skatt på det också. Att höja ersättningen är en del i det, men lagen kan ju inte betala hur mycket som helst. Jag tror i sådana fall att man kanske kan höja 15-20 kronor, men inte så mycket mer än så. 

Att hjälpa unga domare genom att införa tvådomarsystem hela vägen ned till utvecklingsserier tror Mikael Fransson på.

– Det är inte roligt för en ung pojk att åka var som helst en söndag klockan 17.00. Det är många gamla bra fotbollsspelare som vet hur det funkar och att ha en ny, färsk domare där själv är inte lätt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt