Annons:

Milton går mot strömmen: ”Jag kände mig inte redo att sluta”

I morgon inleder Nathalie Milton en ny division två-säsong med Vimmerby IF. Foto: Linus Johansson

Milton går mot strömmen: ”Jag kände mig inte redo att sluta”

”Har du inte slutat än?”. Det är en fråga som Nathalie Milton ofta får. Men nej, Vimmerbys 30-åriga försvarsklippa har definitivt inte slutat.
– Den där frågan skulle aldrig en herrspelare i samma ålder få. Jag var väldigt tveksam inför den här säsongen, men jag kände mig inte redo att sluta. Jag är inte där än, säger Nathalie Milton.

Annons:

Förutom en kort avstickare till Hultsfreds FK har Nathalie Milton varit moderklubben Vimmerby IF trogen i alla år. Säsongen 2017 innebär ingen skillnad. Men visst fanns det länge en tvekan kring en fortsättning.

– Jag var väldigt tveksam inför den här säsongen. Jag har aldrig varit så tveksam tidigare, säger Nathalie Milton.

Varför tvekade du?

– Fotbollen tar väldigt mycket tid. När man har hus och barn är det svårt att få ihop allt. Sen har jag väl ledsnat lite. Själv planerar jag mitt liv efter fotbollen, men alla kanske inte har samma prioriteringar som jag.

Är det stor skillnad på just den biten jämfört med för tio år sedan?

– Ja, absolut. För bara fem år sedan var det ingen som åkte på en konsert eller släktträff när det var fotbollsmatch. Nu för tiden kan till och med ett treårskalas gå före. 

Hoppas få bestämma själv

Men efter noggrant övervägande kom VIF:s nyckelspelare i de bakre leden ändå fram till att spela vidare.

– Jag kände mig inte redo att sluta. Jag är inte där än. När jag satt hemma och tjejerna tränade på Ceos insåg jag att det var där jag ville vara. Jag vill helt enkelt sluta när jag känner att jag är redo för det och hoppas att kroppen håller så att jag får bestämma det själv, säger Nathalie Milton.
VIF-spelaren har hunnit fylla 30 år och är ett strålande exempel på att även tjejer kan idrotta länge och även efter barnafödsel.

– Jag får ofta frågan: Spelar du fortfarande, har du inte slutat? Den frågan skulle aldrig en herrspelare i samma ålder få.

I Vimmerbys lag är Nathalie Milton äldst. Men även Maria Anspach och Kristina Rödin är födda på 1980-talet. De flesta av spelarna i laget är betydligt yngre.

– Jag brukar säga att det är jobbigare att vara på träningarna än att ha min dotter Nellie en vecka. På en träning är det ju 16 barn, skrattar Nathalie Milton.

Extrem vinnarskalle

Nathalie Milton är definitivt en ledargestalt i VIF och har så varit under många år. Hon har en vinnarmentalitet som få andra.

– Jag är en extrem vinnarskalle. Även om vi leder med 3-0 skulle jag kunna offra en arm för att vi inte ska släppa in något mål.

Och så är du ganska självkritisk?

– Ja. Om vi släpper in 90 mål en säsong skulle jag säkert ta på mig 87 av dem.

Vad ska du prestera den här säsongen för att vara nöjd?

– Jag är väl aldrig nöjd egentligen. Men jag vill att vi släpper in färre mål in förra säsongen. Då släppte vi in en del billiga mål och det har vi tyvärr gjort på försäsongen också. Jag vill att vi håller nollan i alla matcher, men sen förstår jag ju att det inte är realistiskt.

”Jag är inte blixten”

När vi ber Nathalie Milton att beskriva sig själv som spelare skrattar hon och säger:

– Jag har bra speluppfattning och det räddar mig ganska mycket. Jag är ju inte blixten precis, jag är riktigt osnabb. Sen har jag ju bra spänst och är bra i huvudspelet. Jag tränar också mer styrka nu vilket gör att jag vinner fler närkamper.

Till den här säsongen har Vimmerby fått byta serie. Istället för resor till Kalmarregionen väntar resor till Östergötland. Det är ett byte som Nathalie Milton ser positivt på.

– Det blir väldigt roligt att möta lite andra lag. Vi har stannat i Ålem och handlat godis i fem år, nu får vi göra det i Rimforsa istället.

Vad tror du om klassen på serien?

– Jag tror att det är en mycket tuffare serie än den vi har spelat i. Lagen runt Linköping brukar hålla en bättre standard.

Och er målsättning?

– Topp fyra tycker jag är ett rimligt mål. 

Vill spela med dottern

När det gäller framtiden vet inte Nathalie Milton vad som händer fotbollsmässigt.

– Jag tar en säsong i taget. Samtidigt tror jag att jag kommer att spela väldigt många år till, så länge kroppen håller. Sen kanske det inte alltid blir så högt upp som i division två. Drömmen vore att spela en seniormatch med min dotter, om hon nu blir intresserad av att spela fotboll. Jag säger inte att jag ska satsa på att spela så länge, men jag kan ju göra comeback i en B-lagsmatch eller något.

Som sagt, Nathalie Milton är inte redo att sluta spela fotboll.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt