Annons:

Tenhults IF menar att de stod upp för sin spelare genom att gå av planen och bryta matchen. Foto: Pixabay

Tenhult stod upp för sin spelare och avbröt matchen: "Allvarligt för oss"

Division 4-mötet mellan Vimmerby IF och Tenhults IF fick avbrytas i lördags. Tenhult lämnade planen då de anser att en av deras spelare hade fått ta emot ett rasistiskt uttalande från en VIF-spelare.
– Det är allvarligt för oss och känner att vi måste stå bakom vår spelare, säger Tenhults tränare Björn Ydreborg. 

Annons:

Det var vid ställningen 1–1 i slutet av första halvlek mellan Vimmerby och Tenhult som en av Tenhults spelare Arena Ceos mycket upprörd. Matchen pågick ett kort tag innan Tenhults tränare beordrade sina spelare att kliva av planen och gå in i omklädningsrummet. 

Lagledningen fick då information om att Tenhultsspelaren anklagat en Vimmerbyspelare för att ha sagt något rasistiskt och matchen avbröts. 

"Kunde inte stå bakom det som hade hänt"

Dagens Vimmerby samtalade under måndagen med Tenhults tränare Björn Ydreborg om varför de valde att avbryta matchen. 

– Det är summan av vår spelares reaktion från att han går av planen tills vi blir informerade om vad som hände i situationen. Det var ett rasistiskt uttalande mot en av våra spelare. Vi kände att vi inte kunde stå bakom det som hade hänt så vi tog Mats ur skolan. Det är allvarligt för oss och känner att vi måste stå bakom vår spelare. Att fortsätta matchen är likställt med att acceptera det som har hänt, säger Björn Ydreborg. 

Vad ska VIF-spelaren ha sagt till er spelare?

– Vi är inte riktigt där än. 

Vad kan du berätta om situationen?

– Vimmerby fick en frispark och då uppstod den här situationen mellan två spelare. Vår version är att Vimmerbyspelaren säger något väldigt olämpligt till vår spelare som går av planen ledsen, arg och högljudd, sparkar till en trave med koner som flyger över båda bänkarna och fortsätter in i omklädningsrummet, säger Björn Ydreborg. 

"Måste stå bakom vår spelare"

Domaren Ted Durdel gick därefter ut till sidlinjen för att diskutera med båda lagens tränare som där och då inte visste vad som hade hänt. 

– Vi hade inte riktigt greppat situationen och visste inte vad som hade hänt. Vi körde igång matchen och han bortsåg från vår spelares reaktion ute vid bänkarna. En av våra ledare följde med vår spelare in i omklädningsrummet och fick då höra dennes version. Vi fick feedback och tog beslutet att avbryta matchen. Vi måste stå bakom vår spelare. 

Tenhult har reflekterat kring det som har hänt och kommer avvakta domarens rapport innan de bestämmer sig för hur de ska gå vidare. 

– Vi väntar på domarens rapport och utifrån den kommer vi svara med vår ståndpunkt i ärendet. Vi har inte skickat in någon anmälan än utan vi kommer avvakta domarens rapport som förmodligen kommer ligga till grund för fortsatt hantering. Det är viktigt att vi kan se det med någorlunda lika ögon. Det är en klurig och ovanlig situation. Ingen av oss har varit med om det tidigare och vet inte vad som händer.

"Tror att de tar sitt ansvar"

Björn Ydreborg har spelat fotboll i 45 år och aldrig varit med om en situation där en spelare går av planen och att matchen avbryts. 

Hur var stämningen under resan hem till Tenhult?

– Det var tryckt stämning och oroliga blickar i gruppen.

Hur mår spelaren?  

– Han mår okej och var väldigt nere och ledsen direkt efteråt. Han tackar oss för att vi stod upp för honom och för oss var det en självklarhet. 

Hur ser du på VIF:s agerande?

– Jag tycker faktiskt att Vimmerbys ledare agerade väldigt respektfullt, men var självklart besvikna för att vi inte ville spela färdigt matchen. Jag tror att Vimmerby jobbar med sådana frågor, annars vore det konstigt. Jag tror givetvis att de tar sitt ansvar då någonting har sagts. Vi får kanske aldrig reda på vad som har sagts. 

Vad tror du om utfallet?

– Man kan spekulera i att vi förlorar matchen med 0–3, att vi avbröt den och lämnade walkover. Det är väl det som jag tror ligger närmast till hands. 

Tror du att ni kan få gehör för er version?

– Vi måste titta på det tillsammans, vad vill vi ha ut av detta? Det handlar inte om Tenhult, utan kanske för fotbollens skull och för mänsklighetens skull. Att avbryta matchen och inte göra något mer därefter vore kanske felaktigt. Markeringen är gjord, men för att rättfärdiga vår spelare så får vi överväga hur vi går vidare. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt