Annons:

”Kosse” har fått sin drömroll – ”Passar mig otroligt bra”

Kosovare Asllani har en nyckelroll i det svenska VM-laget. Foto: MostPhotos

”Kosse” har fått sin drömroll – ”Passar mig otroligt bra”

Kosovare Asllani har spelat många stora mästerskap – men aldrig i sin drömposition. I årets VM är det äntligen dags.
– Det är första gången man spelar på den position man ska spela på, säger hon till DV/DH/DVV.

Annons:

I dag spelar Sverige sin första match i det största dammästerskapet inom fotbollen någonsin. Vimmerby IF-fostrade Kosovare Asllani är förstås given i startelvan. 

Det har varit en hektisk vår för Vimmerbys största idrottare genom tiderna. Matcher med klubblaget, landslagssamlingar inför VM, stora reklamuppdrag. Dagens Vimmerby fick en pratstund med Asllani i våras. 

– Jag får så sjukt många förfrågningar just nu. Schemat är fullspäckat och vi har otroligt mycket i klubblaget med. Det är träningar, cupmatcher, vi är iväg mycket med landslaget och klubblaget vill göra så mycket som möjligt med den tid man har. Schemat blir otroligt späckat, men jag har mitt mindset mot VM och det är det största som händer i år, säger hon och skrattar.

”Han har betytt mycket”

Det har gått många år sedan Asllani tog sig in i landslaget som 19-åring. Då var hon den oberäkneliga dribblern på kanten. Sedan dess har hon fått agera både spjutspets och innermittfältare – men sällan fått chansen där hon allra helst vill spela, som släpande anfallare med lagets kreativitet i sin hand.

Sedan Peter Gerhardsson tog över efter Pia Sundhage har Sverige bytt spelsätt och Asllani har hittat hem. 

– Han har betytt mycket och kom in med en tydlig vision och ett spelsätt. Vi har tydligare rollsättningar och alla vet vad man ska göra i sin roll. Tidigare var det mycket långbollar, nu är vi ett mer spelande landslag och det syns i matcherna, säger Asllani och fortsätter:

– Jag får en tydlig tiaroll och vi vill att mycket av spelet ska gå igenom mig. Peter har gett mig friheten i anfallsspelet och det passar mig otroligt bra. Vi har snabba forwards och vi försöker få ett extrapass genom mig innan vi levererar till anfallarna. Det handlar om att inte vara så förutsägbar.

Hur ser du på din nya roll?

– Utan tvekan är det den position som passar mig bäst under de år jag varit med i landslaget. Det känns som det är första gången man spelar på den position man ska spela på. Det hanlar om att hitta samspelet med alla runt en och det känner jag att jag har gjort. 

”Alla lag har utvecklats”

Sveriges omdaning kommer delvis under galgen. Länge var Sverige ett lag som kunde tävla om mästerskapstitlarna tack vare sin fysik, men många länder har kommit ikapp och gått förbi de forna stornationerna Sverige och Tyskland.

Det visades inte minst när ett tekniskt och spelskickligt Japan stod för en megaskräll och vann VM-guld 2015.

– Alla lag har utvecklats och blivit med spelande. Holland var inte mycket att räkna med innan, men de vann EM förra året och har utvecklats enormt mycket. Portugal, Sydkorea och många andra är också mycket bättre i dag, man kan inte räkna bort landslag längre. På det sättet börjar damfotbollen likna herrfotbollen mer. Det handlar inte bara om att ha de tio bästa spelarna, utan man måste ha ett spel och alla måste veta sina roller.

Asllani tycker inte att Sverige hängt med i utvecklingen.

– När jag började spela var vi rankade fyra i världen och nu är vi nia. Det handlar mest om att prestera under mästerskap. Vi gjorde ett väldigt bra OS 2016, men andra landslag har gjort det väldigt bra under en längre tid. De har satsat hårt på sina landslag och det är största orsaken till att de har knappat in. Vi har hållit oss på en jämn nivå och ligan i Sverige har inte utvecklats, utan har snarare tappat jämfört med de andra.

 ”Ska bli otroligt coolt”

Trots det tror Asllani hårt på Sverige i årets VM.

– I våra bästa stunder kan vi slå alla. Lyckas vi hålla oss skadefria och alla prickar in toppformen kan vi gå hela vägen. Vi måste gå in och tänka att vi kan slå alla lag och vi vet att vi har den kapaciteten. Vi har kryssat mot Frankrik och slagit England på bortaplan, det visar var vi står.

Årets VM kommer bli det största någonsin.

– Det är ett stort tryck inför VM, vår match mot USA är slutsåld och det är många biljetter sålda till många matcher. Det avgörs i Frankrinke och det är nära för många att ta sig det. Det ska bli otroligt coolt och häftigt.

Sista mästerskapet?

Med sina 127 landskamper tillhör Asllani Sveriges mest rutinerade spelare. Lagkamrater som Nilla Fischer och Caroline Seger lär göra sitt sista stora mästerskap i år.

– Det finns en möjlighet att det här är det sista mästerskapet för mig, men jag vet att jag har väldigt många år kvar i mig om jag vill. Jag vill inte kolla för långt bort, det handlar om att vara frisk, skadefri och i form.

För snart två år sedan återvände Asllani till Allsvenskan och Linköpings FC.

– Jag stänger inte dörren för att ge mig ut som proffs igen, jag vet att möjligheten finns om själv vill spela utomlands. När jag flyttade hem kändes det rätt, men dörren är öppen och man vet aldrig. Just nu är jag inne i nuet och vill hålla mig skadefri.

Kosovare Asllani, som köpte sommarstuga i Vimmerby tidigare i år, besöker sin egen court med jämna mellanrum: 

 – Projektet blev otroligt bra och jag är otroligt stolt över det. Jag har besökt det några gånger och alla mina värderingar om jämställdhet och integration är sammansatta i det. Det har blivit en del av mig och det är otroligt mäktigt att det ligger där det ligger, där jag började sparka på bollen.

Fotnot: Artikeln publicerades i Dagens Vimmerbys fotbollsmagasin. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt