Annons:

Skrockfull

Det är 20 år sedan VImmerby IBK senast tog klivet uppåt i seriesystemet. I morgon kan det hända igen. Då, liksom nu, hade målvakten Patrik "Bobby" Karlsson en nyckelroll. Foto: Ossian Mathiasson

Skrockfull "Bobby" hoppas på VIBK-repris 20 år senare

Det är precis 20 år sedan Vimmerby Innebandyklubb senast klättrade uppåt i seriesystemet. I morgon kan det bli verklighet igen. Målvakten Patrik ”Bobby” Karlsson hade en huvudroll då – och han har det även nu.
– Avancemanget år 2000 är det största hittills i min karriär, säger 38-åringen.

Annons:

Säsongen 1999/2000 var Patrik ”Bobby” Karlssons första som förstemålvakt i Vimmerby IBK. Och vilken debutsäsong det blev för 18-åringen.

Han vaktade målet i varje match, och var en starkt bidragande orsak till Vimmerby IBK:s avancemang till division ett, som då var landets näst högsta serie.

– Ja, den säsongen innebar mitt genombrott, och att ta klivet upp är det största hittills i min karriär.

Elofsson debuterade tack vare "Bobby" 

Patrik har tydliga minnen från succésäsongen.

– Vi hade två riktigt bra femmor, och Mathias Jansson (numer Westerling) hade kommit hem från Jönköping. Efter att ha åkt ur Elitserien och sedan ner i tvåan på två säsonger, var det lite av en nystart, och med många unga spelare,

– Jag var ganska grön. Micke Blomberg, Johan Astbrant och Jonas Elofsson också. "Elof" (då 17 år gammal) kom in i laget efter ett tag, men han spelade nog inte jättemycket den säsongen. Jag kommer dock ihåg att han fick göra sitt första byte tack vare mig. Jag blev utvisad, han fick sitta av straffet och kom sedan in, säger ”Bobby” och skrattar.

"Stannade vid en dröm"

Mycket vatten har runnit under broarna under de 20 år som gått sedan dess. Utöver avgörandet borta mot Halmstad den där vårlördagen 2000 minns ”Bobby” också den missade platsen i elitseriekvalet 2006 väldigt tydligt.

– Vi var två plusmål från att få kvala. Som liten grabb triggades man av att se VIBK i Elitserien. Det har alltid varit en dröm att få vara med och ta laget dit igen, men det stannade tyvärr vid en dröm.

Två säsonger senare åkte Vimmerby ner i division två igen, och där har man befunnit sig sedan dess.

Fram till nu, vill säga…

"Vår tur nu" 

För i morgon fredag har Vimmerby IBK, som ligger tvåa i serien, en gyllene chans att ta klivet upp i ettan igen. Och detta inför en fullsatt hemmahall. Laget behöver ta minst två poäng mot tabelljumbon Nässjö för att säkra avancemanget med tre omgångar kvar att spela.

– Förhoppningsvis kan vi ta chansen direkt. Då, för 20 år sedan, var det en känsla av total lycka. Om vi klarar det i år skulle det nog mer vara en känsla av lättnad. Jag har varit med att åka ur med laget, så det känns som vår tur nu. Vi har legat för långt ner i seriesystemet allt för länge, säger Patrik Karlsson.

Hur går tankarna inför morgondagen?

 – Nässjö ligger visserligen toksist och är ett lag som vi ska slå alla dagar i veckan, men samtidigt känns det som att de aldrig ger upp. De har några äldre spelare som är med ibland, och om de spelar i morgon kan det bli farligt. De gör mycket för laget.

Och skönt att kunna avgöra hemma?

– Förra gången vi gick upp var det borta. Sedan lär det bli mycket folk på läktaren, och då har vi vid flera tillfällen haft svårt att prestera. Du hör att jag är skrockfull va? Därför vågar jag inte tippa, skrattar Patrik "Bobby" Karlsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt