Annons:

Mattias Wigley täcker gärna skott - med ansiktet: ”Allt för att laget ska vinna”

Mattias Wigley har inget emot att täcka ett skott med ansiktet, något som syntes när vi träffade honom dagen efter playoff-dramat mot Sundsvall. Foto: Linus Johansson

Mattias Wigley täcker gärna skott - med ansiktet: ”Allt för att laget ska vinna”

Att få en puck i ansiktet är knappast en dröm för en hockeyspelare. Men för Vimmerbys Mattias Wigley ingår det i jobbet.
– Jag gör allt för att laget ska vinna. Innebär det att gå ned och täcka skott med ansiktet gör jag det mer än gärna. Svårare än så är det inte, säger Mattias Wigley.

Annons:

Vi träffar Mattias Wigley i Vimmerby ishall efter måndagskvällens träning. Bara 13 timmar tidigare har spelare och ledare kommit hem till Vimmerby efter dramat i Sundsvall.

– Klart att man är trött och ganska sliten efter två tuffa matcher och en lång hemresa. Men samtidigt är det ju en lättnad och skönt att vara vidare till playoff tre, säger Mattias Wigley. 

Svullen kind

En snabb titt på Mattias Wigley räcker för att förstå att han gav allt - och lite till - i söndagens avgörande playoff-match mot Sundsvall. Vänsterkinden är rejält svullen efter att han täckt ett skott i den avgörande matchen.

– Det värsta har väl släppt nu. Men det är lite ömt fortfarande och jag har lite problem att tugga. Annars är det ingen fara.

Hur orolig blev du när skottet tog i ansiktet?

– Direkt när det hände gjorde det ju ont och det var svårt att veta om något var skadat. Men ganska snabbt kände jag att inget var trasigt utan att det bara var en rejäl smäll. Det var bara att kyla ned rejält och spela vidare.

”Det var bara att kyla”

Oturligt nog för Mattias Wigley och Vimmerby studsade pucken tillbaka till en Sundsvallspelare, som kunde göra 1-1 när VH-spelaren låg på isen.

– Alla, utom han som gjorde målet, blev nog ganska ställda. Viktor Kokman (VH:s målvakt) hade ingen aning om var pucken var och det hade nog ingen annan heller. Det var lite oturligt.

Fanns det några tveksamheter från din sida att spela vidare efter smällen i ansiktet?

– Nej, så kände jag aldrig. Det var bara att kyla så mycket det bara gick.

Istället var Mattias Wigley, med sin skicklighet i det defensiva spelet, en mycket viktig spelare när Vimmerby spelade hem matchen.

– Ja, det blev en hel del speltid där. Jag har väl egentligen varit en defensivt lagd center i hela min karriär, men har utvecklat även offensiven de sista åren. Men med de spetskvalitéer som finns i det här laget är det läge för mig att jobba lite mer defensivt. Det viktiga för mig är inte att göra poäng utan att laget vinner.

På uppgång

Glädjen var förstås stor efter att VH säkrat avancemang till playoff tre.

– Det var riktigt skönt och alla var superglada. Vi offrade oss för varandra. Det märktes att alla ville vinna till 100 procent.

Matchserien mot Sundsvall är nu lagd till handlingarna och på onsdag väntar hemmamatch mot Kristianstads IK i nästa kvalsteg till HockeyAllsvenskan.

– Vi är ett lag på uppgång och jag tror inte att något lag är så sugna på att möta oss nu. Att det blev just Kristianstad har jag ingenting emot. Vi vet att det blir tufft, men våra chanser att vinna är minst lika stora som deras, säger Mattias Wigley.

Storleken sticker ut

Tillsammans med Troja/Ljungby har Kristianstad varit överlägset i både grundserien och Allettan. I playoff två slog KIK ut Nybro efter två målmässigt jämna matcher.

Hur ska ni göra för att slå dem i två matcher?

– Vi måste fortsätta med det hårda jobbet över hela banan. Det handlar om att börja i rätt ände, i vår försvarszon, och spela klart där hela vägen. Offensivt har vi de kvalitéer som behövs och det är i egen försvarszon som Kristianstad har sin svaga punkt.

Något som sticker ut med Kristianstad är lagets storlek och tyngd. Sett till kilon är Vimmerby klart mindre.

Hur ska ni tackla den biten?

– Vi har ändå en del spelare som kan använda kroppen rejält, även om de inte är störst på banan. Så länge vi är förberedda på att det kommer smälla ser jag det inte som något problem alls.

Kort tid för återhämtning

Vimmerby inleder alltså på hemmais i morgon och returen spelas i Kristianstad på fredag. En eventuell tredje match spelas på lördag, även den i Kristianstad.

Hur viktigt är det att vinna hemmamatchen?

– Det är självklart viktigt. Inte minst eftersom det är skönt att åka bort och veta att man har två chanser på sig att avgöra.

Ni spelade tre tuffa matcher mot Sundsvall och hade en lång hemresa natten mot måndag. Kan det påverka er negativt i det här läget?

– Jag tror inte att det kommer påverka. Det gäller att sova ordentligt, äta ordentligt och ladda batterierna så ska det inte vara några problem.

Trivs i Vimmerby

Playoff tre och mötet med Kristianstad är det sista hindret innan kvalserien till HockeyAllsvenskan.

Vågar du drömma om kvalserien?

– Personligen har jag inte funderat så mycket på kvalserien. Men tänker jag efter så känner jag att med det vi har presterat så har vi alla möjligheter i världen att ta oss dit. Ingen i vårt lag vill att det här ska ta slut den här veckan.

Mattias Wigley kom till Vimmerby Hockey mitt i säsongen 2015/16 och säger sig inte ha tagit något beslut om framtiden.

– Jag trivs bra här, både med hockeyn, staden och jobbet, och det är absolut aktuellt med en fortsättning i Vimmerby. Men som de flesta andra så siktar jag högre upp i seriesystemet så vi får se vad som händer framöver.

Annons:

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt