Islossning i Uppsala – äntligen en trepoängare för Västerviks IK

Victor Öhman inledde målskyttet för Västerviks IK när laget på lördagen besegrade Almtuna på bortais. Foto: Arkivbild

Det var inte bara en viktigt seger för Västerviks IK utan även en helt nödvändig trepoängare för att inte bli avhängda i botten. VIK spöade Almtuna med 6–2 på bortais. Den andra trepoängaren på de senaste 15 matcherna. Det som var märkbart idag var att VIK äntligen hade normal utdelning på marginalerna och studsarna.

Västervik började matchen bra, hög intensitet och kompassen på målet. Victor Öhman började med 1–0 efter drygt tre minuter och Simon Suoranta satte 2–0 i powerplay efter sju minuter.

Sekunderna senare åkte VIK på en utvisning men som man klarade av bra. Efter powerplayet kom hemmalaget in mer i matchen och fick till en hel del långa anfall.

Reduceringen kom efter elva minuter när Jacob Svensson åkte in i VIK-zonen och drog iväg ett dragskott som satt lite billigt bakom Edvin Olofsson.

VIK tog över helt i andra

I andra perioden tog Västervik över totalt – och hade äntligen marginalerna med sig.  VIK gjorde tre mål med mersmak, det var riktigt vackra mål.

Marcus Vela började efter knappt åtta minuter när han styrde in en puck som Isak Sahlqvist spelade in från rundeln bakom mållinjen till 3–1.

Västervik fortsatte att spela stabilt, tätt och med fokus.

4-1 satte Daniel Brickley I powerplay. Daniel fick en passning från Vela på högerkanten som han gick runt och in i slottet och säkert satte i krysset.

Västervik var inte nöjda med det utan även 5–1 kom när Ludwig Stenlund slog in en retur efter knappt 19 minuter. Noah Hasa kom fram på v vänsterkanten, gick på mål och satte pucken i bortre kryssklyckan och som studsade ut till Stenlund som fyllde på och slog in returen.  Noahs skott var så nära att domarna tvingades videogranska om inte den pucken var inne.

En riktigt härlig period av Västervik och att det äntligen lossnade med marginaler och studsar.

Det kan noteras att Almtuna bytte målvakt efter VIK 4–1 mål. Oliver Håkansson gick ut och Viktor Andrén kom in. Men Andrén fick plocka ut en puck innan periodpausen.

Returmöte i Västervik på onsdag

I sista perioden spelade VIK i stort sett för att hålla undan, klev inte på för fullt utan fokuserade mer på defensiven.

Almtuna kunde reducera i powerplay efter 17 minuter men bara 44 sekunder senare åkte Victor Öhman in på högerkanten bröt in och satte pucken i närmaste krysset och avslutade med 6–2.

Alla i laget i VIK gjorde en bra insats med extra plus till Brickley, Vela, Victor Öhman, Stenlund. Hasa och Olofsson i kassen.

Västervik har retur hemma mot Almtuna på onsdag.

Conny Blomander

Almtuna IS – Västerviks IK  2–6  (1–2,  0–3, 1–1)

Första perioden: 0–1 (3.12) Victor Öhman ass: Mathias Wigley, Max Krogdahl. 0–2 (7.04) Simon Suoranta ass: Ludwig Stenlund, Anton Öhman. 1–2 (11.15) Jacob Svensson.

Andra perioden: 1–3 (7.49) Macus Vela ass: Isak Salqvist. 1–4 PP (9.46) Daniel Brickley.  Ass: Marcus Vela. 1–5 (18.41) Ludwig Stenlund ass: Noah Hasa, Christoffer Törngren.

Tredje perioden:  2–5 PP (16.55) Hampus Harlestam ass: Oskar Asplund. 2–6 (17.44) Victor Öhman.

Utvisningar: AIS: 3x2 min   VIK: 5x2 min.

Skott: 33–20