Annons:

Eddie lever sin dröm i allsvenska succélaget – ”Det är knappt mätbart”

Vimmerbykillen Eddie Levin fick chansen och har verkligen tagit den i Hockeyallsvenskans succélag IK Oskarshamn. Foto: Linus Johansson

Eddie lever sin dröm i allsvenska succélaget – ”Det är knappt mätbart”

IK Oskarshamn gör dundersuccé i Hockeyallsvenskan. Mitt i succén hittar vi doldisen och Vimmerbykillen Eddie Levin. 18-åringen har gått från J20-spel till allsvenskt spel ”över en natt”.
– Det är klart att det är väldigt stor skillnad, det är knappt mätbart. Alla är så jävla mycket bättre på allt, säger Eddie Levin.

Annons:

Vi träffar Eddie Levin på hans nya hemmaplan, i centrala Oskarshamn. Det syns och märks att Vimmerbykillen trivs med livet just nu. Ett brett leende och ett fast handslag senare tar vi plats på ett fik inne på köpcentret Flanaden. Det var för övrigt här som Håkan Juholt avgick som Socialdemokraternas partiledare i januari 2012. Då hade inte Eddie Levin hunnit fylla tolv år.

Tog chansen

Men nu handlar vår träff, förstås, inte om politik. Nej, den handlar om IK Oskarshamns succé – och Eddie Levins oväntade chans i klubbens allsvenska lag.

Vimmerbykillen går till vardags på hockeygymnasiet i staden och pluggar samhällsvetenskap med inriktning mot beteende. Förra säsongen gjorde han 18 poäng på 24 matcher i IKO:s J18-lag och 16 poäng på 16 matcher i J20-laget. Men det var då. Under sommaren har Eddie Levin genomgått en rejäl förvandling och tagit enorma kliv i sin utveckling. Anledningen: sommarträning med A-laget.

– Klubben ville ge några juniorer chansen att vara med på fysträningen under sommaren så jag och två killar till fick den chansen, berättar Eddie Levin.

Hur var det?

– Framförallt var det betydligt jobbigare än vad jag varit van vid tidigare. Bara ett vistas i A-lagets omklädningsrum innebär en helt annan miljö. Det är många rutinerade killar där inne.

”Mycket stryk i sarghörnen”

Eddie Levin imponerade uppenbarligen på den allsvenska klubbens ledning och har varit med nästan hela tiden sedan laget gick på is. 18-åringen har varit med i alla matcher utom en i den allsvenska serieledaren. Speltiden har varierat, men den senaste tiden har han fått spela allt mer.

Det måste vara stor skillnad på att spela i J20 elit och Hockeyallsvenskan?

– Det är klart att det är väldigt stor skillnad, det är knappt mätbart. Alla är så jävla mycket bättre på allt. Man får så mycket stryk i sarghörnen och åker man in framför mål får man ju inte alls samma tid som i juniorhockeyn, säger Eddie Levin.

Förbättrat fysiken

Att han skulle få så många chanser i Oskarshamns allsvenska lag hade han inte trott på förhand.

– Tänker jag tillbaka till förra säsongen så, nej... det här trodde jag inte. Jag hoppades på att få göra några byten i någon match under säsongen.

Eddie Levin säger själv att han har utvecklats ”jättemycket”. Men vad har han utvecklat mest?

– Fysiken och spelet utan puck. Från juniorhockeyn är jag inte van vid ett så strikt spel och inte vid att spela defensiv hockey heller. Det har jag fått lära mig nu och det är väldigt viktigt för framtiden.

”Får inte stå och sova”

I vissa matcher har det inte blivit lika mycket speltid, men det gäller hela tiden att vara redo.

– Man får inte stå och sova utan det gäller att vara på alerten. Sen är det självklart svårt att bara hoppa in och göra ett byte ibland, men man får göra det bästa av situationen även i de matcherna.

Eddie Levin har inget A-lagskontrakt och han vet inte hur länge han får fortsätta att träna och spela med det allsvenska topplaget.

– Det är inget jag vet utan det kan lika gärna ta slut nästa vecka.

Hur skulle du känna om du blev av med platsen nu?

– Jag skulle inte se det som ett hårt slag. Om det skulle bli så är det bara att träna ännu hårdare och försöka ta tillbaka platsen.

Skolan blir lidande

Trots att det går så bra finns det förstås många saker som Eddie Levin kan förbättra. Bland annat vill han lägga på sig mer muskelmassa.

– Jag behöver gå upp sex, sju kilo muskler. Det går inte att göra på en vecka utan jag får försöka jobba på at bli starkare varje dag. Tittar jag rent spelmässigt behöver jag egentligen förbättra allt. Jag är en offensiv spelare och det är där jag skulle behöva förbättras ännu mer och jag behöver också jobba på att bli bättre på små ytor.

Samtidigt innebär spel i Hockeyallsvenskan att Eddie Levin inte riktigt hinner med skolarbetet.

– Eftersom vi tränar på förmiddagarna börjar jag skolan först efter lunch och då blir det två lektioner.

Hur funkar det?

– Det är till och från. Det är ju inte så att man vill sätta sig och plugga när man kommer hem. Men sen är de förstående på skolan också.

Väntar på första poängen

Utvecklingen syns också i Oskarshamns J20-lag, där Eddie Levin gjort tolv poäng på sex spelade matcher.

Den första poängen i Allsvenskan låter dock vänta på sig.

– Jag har varit nära några gånger. Borta mot Leksand hade jag ett läge jag borde gjort mål på och även en passning som min lagkamrat borde gjort mål på, skrattar Eddie Levin.

Hur ser du på framtiden?

– Först och främst hoppas jag på så mycket speltid som möjligt i A-laget här, sen får vi se. Jag är öppen för förslag till nästa år.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt