VIK GJORDE DET IGEN – TREDJE RAKA SEGERN MOT RIVALEN

Västerviks IK slog IK Oskarshamn med 3–2 efter straffar. Foto: Viktor Allvin

Västerviks IK hade två raka derbysegrar mot IK Oskarshamn. I kväll förlängde laget sin imponerande svit mot rivalen och vann med 3–2 efter straffar.

Säsongens fjärde – och förmodligen sista – derby mellan Västervik och Oskarshamn blev en underhållande match i högt tempo.

Första halvan av första perioden präglades dock av en mängd utvisningar då lagen drog på sig sammanlagt sex tvåminutersutvisningar under de åtta första minuterna.

Västervik drog, precis som i de två senaste derbyfajterna, upp ett högt tempo, vann dueller över hela banan och hade ett disciplinerat försvarsspel som banade väg för ledningsmålet i mitten av första perioden.

Västervik vann pucken i egen zon och gick snabbt till anfall på bred front där Emil Alba hittade över till Kevin Wänghult som drog på direkten och på den efterföljande stod kedjans tredjelänk, Tim Wahlgren, på rätt plats vid rätt tillfälle och stötte välförtjänt in ledningsmålet.

VIK tog tidig timeout

Oskarshamn kom ut och tog över tillställningen i andra perioden och vaskade fram ett gäng heta chanser, vilket fick VIK-tränaren Mattias Karlin att begära timeout efter drygt sju minuters spel i ett försök att väcka spelarna.

Faktum är att IKO bara hade gjort ett mål på de två senaste matcherna mot VIK och ett kvitteringsmål hängde sannerligen i luften.

I mitten av andra perioden lyckades de lösa målknuten när backen Nolan Zajac smög upp på bortre stolpen och tråcklade in kvitteringen från nära håll sedan Emil Kruse blivit överspelad efter Filiph Engsunds diagnolpassning.

Innan periodens slut bjöds både VIK och IKO på varsitt friläge där lagens respektive målvakter gjorde fina räddningar. Emil Kruse, som enligt hockeybloggaren MrMadhawk ryktas till Västerås IK till nästa säsong, tog Joakim Thelins skott i plockhandsken.

Spektakulär räddning

VIK inledde tredje perioden bättre och starkare än sina motståndare och när laget fick chansen i powerplay återtog hemmalaget ledningen.

Victor Öhman, som inledde säsongen i just IKO, snappade upp en förlupen puck i röran framför gästernas mål och hittade en lucka på Adam Åhman.

Mitt under gästernas slutforcering hade Jens Holmström en ypperlig chans att stänga matchen när han blev fri och fintade bort Adam Åhman, som gjorde en missbedömning, och skulle lägga in 3–1 i öppen kasse. IKO-backen Oskar Nilsson agerade räddande ängel när han slog undan pucken på tennis precis framför målet.

Öhman satte den enda straffen

Kort därpå, när IKO hade tagit ut målvakten och spelade sex mot fem, kom kvitteringen från Nicklas Heinerö, ett mål som tog derbyt till en mållös förlängning.

I straffläggningen la VIK beslag om extrapoängen då Victor Öhman gjorde det enda målet samtidigt som Emil Kruse tog samtliga IKO-straffar.

Västervik–Oskarshamn 3–2 (1–0, 0–1, 1–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (11.39) Tim Wahlgren (Emil Alba, Victor Wänghult)

Andra perioden: 1–1 (32.36) Nolan Zajac (Filiph Engsund),

Tredje perioden: 2–1 (47.46) Victor Öhman (Philip Rondahl, Kellen Jones) i spel fem mot fyra, 2–2 (58.19) Nicklas Heinerö (Jonas Engström, Alex Hutchings)

Avgörande straffen: Victor Öhman

Skott: 37–43 (11–12, 8–11, 12–19, 5–1, 1–0)

Utvisningar, VIK: 5x2 min, IKO: 4x2 min, 1x10 min.

Publik: 1 730 åskådare