SÄSONGEN LEVER FÖR VH – BLOMQVIST OVÄNTAD HJÄLTE

Christian Blomqvist nätade dubbelt för Vimmerby i 3-0-segern. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby Hockey har skjutit upp sin semester – åtminstone tillfälligt. VH vann med 3-0 borta mot Kristianstads IK – och ordnade fram en tredje avgörande match på lördagen.
Christian Blomqvist blev stor hjälte med sina två mål.

Det blev en tuff start för Vimmerby Hockey i ödesmatchen borta mot Kristianstads IK. Det namnkunniga hemmalaget kom ut och såg ut att ha bestämt sig för att visa Vimmerby vilken nivå laget håller.

Vimmerby fick slita hund ordentligt, men trots en mängd svettdroppar stod man emot.

Ju längre perioden led, desto mer fick ändå gästerna – ivrigt framhejat av de tillresta bortafansen – att säga till om. VH dumpade enormt mycket och de skott man sköt gick i stort sett konstant utanför målburen.

Det vittnar skottstatistiken om – det blev förnedrande 10-1 i hemmafavör.

Blomqvist tvåmålsskytt

I den andra perioden hade Vimmerby mycket mer eget spel. VH-spelarna gjorde jobbet offensivt, men hade inledningsvis fortfarande svårt att skapa några jätteklara målchanser.

Kristianstad däremot hade flera fina lägen att ta ledningen, men antingen stod Tomas Rydén i vägen eller så slarvade KIK-spelarna.

En dryg kvart in i den andra perioden kom ett överraskande ledningsmål för Vimmerby. Efter hög forechecking och slarv av hemmabackarna kunde Christian Blomqvist skjuta 1-0 bakom Joel Gistedt. Ett skott som absolut inte såg otagbart ut.

Där och då hade nog VH gärna tagit med sig 1-0 till pausvilan.

Men Kristianstad tappade fart efter baklängesmålet och bara minuter senare kom VH i ett två mot ett-läge. Ånyo var det Christian Blomqvist – som fått sparsamt med speltid under playoff-spelet – som nätade bakom Gistedt. Med ett lågt skott sköt han 2-0.

VH vann skotten med 9-7 i den andra akten.

Höll undan

I den tredje perioden förväntade sig nog de flesta att Kristianstad skulle komma ut och skölja över Vimmerby. Så blev det inte. Vimmerby spelade mycket bra och skapade minst lika mycket som Kristianstad under de första tio minuterna.

Även under den andra delen stängde man igen butiken på ett förtjänstfullt sätt och tillät inte Kristianstad att hitta några riktigt farliga reduceringschanser.

Med två minuter och 15 sekunder kvar tog Kristianstad timeout och plockade samtidigt målvakten Joel Gistedt. Därmed spelade man sex mot fem. Kristianstad fick tryck, men skåningarna hittade ingen reduceringspuck.

I stället kunde Hampus Harlestam göra 3-0 i tom bur med 43 sekunder kvar att spela. I och med segern lever Vimmerbys säsong vidare. Nu avgörs allt under lördagen – vinnaren i den tredje och helt avgörande matchen, som spelas i Kristianstad, tar sig till kvalserien.