VIMMERBY KLART FÖR ALLETTAN EFTER STARK BORTAINSATS

Vimmerby Hockey svarade för en stark insats mot Halmstad och vann med 6–2. Nu står det klart att laget spelar i allettan. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby Hockey har kvitterat ut en plats till den kommande allettan. Halmstad Hammers besegrades med 6–2 efter en stabil insats i den avgörande matchen.

Nybro Vikings besegrade Kallinge/Ronneby och fixade sin biljett till allettan på lördagen. Inför dagens match mellan Halmstad och Vimmerby fanns det bara en åtråvärd allettanplats kvar att kämpa om. Det var de två lagen som hade chans på femteplatsen och lagen möttes dessutom i Halmstad i dag.

Vimmerby vann med 6–2 och säkrade spel i allettan, som börjar söndagen den 10 januari.

Viktig vändning efter 1–0

Halmstad tog ledningen med 1–0 i spel fyra mot fyra efter drygt nio minuters spel när Vimmerby slarvade och inte fick ut pucken ur egen zon. Meriterade Robin Dahse blev serverad ett fritt läge framför Tomas Rydén och hängde upp 1–0 i främre krysset.

Vimmerby växte in i matchen och såg till att vända på tillställningen. Jakob Karlsson erövrade pucken efter lyckat presspel och hittade med ett lågt skott en lucka under hemmakeepern Jakob Hellsten.

När Vimmerby fick chansen i powerplay för andra gången på kort tid var vändningen fullbordad. Mattias Wigley stod på rätt plats framför mål och styrde in passningen från Jakob Karlsson.

Gick ifrån till 4–1

Vimmerby öppnade även den andra perioden på ett urstarkt sätt och gick ifrån till en 4–1-ledning efter dubbla styrningsmål. Todd Winder styrde in Eric Backmans skott till 3–1 efter 21.57 och knappt fyra minuter senare (25.43) var det Pierre Gustavssons tur att styra in 4–1 efter att VH byggt upp ett långt anfall.

Ett blekt Halmstad begärde timeout, bytte målvakt och tog sig tillbaka i matchen med mer desperation. Mattias Åkesson sköt 2–4 i slutet av lagets första powerplay och Halmstad, som är seriens bästa lag i powerplay, hade kort därpå chansen att krypa närmare i ytterligare ett powerplay.

Stabilt försvarsspel

Vimmerby skaffade sig en tremålsledning i upptakten av tredje perioden när Pierre Gustavsson blev helt ren framför mål och sköt 5–2 mellan benen på nyinbytte Jacob Crespin.

Då var Halmstad tvungna att gå framåt i jakten på åtminstone tre mål men Vimmerby visade upp ett stabilt försvarsspel och höll motståndarlaget på utsidan gång på gång.

När Halmstad fick chansen i powerplay och tog ut målvakten med fyra minuter kvar höll VH emot på nytt och kunde med en minut kvar att spela göra 6–2 i tom bur genom kaptenen Anton Carlsson.

Vimmerby är därmed helt klart för allettan, som inleds nästa söndag.

Halmstad Hammers–Vimmerby Hockey 2–6 (1–2, 1–2, 0–2)

Första perioden: 1–0 (8.59) Robin Dahse (Alexander Andersson) i spel fyra mot fyra, 1–1 (13.38) Jakob Karlsson, 1–2 (19.20) Mattias Wigley (Jakob Karlsson, Anton Carlsson)

Andra perioden: 1–3 (21.57) Todd Winder (Eric Backman), 1–4 (25.43) Pierre Gustavsson (Oskar Lindgren, Gustav Jansson), 2–4 (33.09) Mattias Åkesson (Jacob Stöffling) i spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2–5 (42.13) Pierre Gustavsson (Ludvig Vännström, Gustav Jansson), 2–6 (59.06) Anton Carlsson (Oskar Carlsson) i tom bur.

Skott: 40–28 (11–10, 16–6, 13–12)

Utvisningar, Halmstad: 3x2 min, VH: 4x2 min