Annons:

Magnus njuter av rallyt efter allt slit – ”Säkert lagt 300 timmar”

Magnus Folkesson från Silverdalen har kämpat hårt för att kunna starta i Midnattssolsrallyt. Foto: Ossian Mathiasson

Magnus njuter av rallyt efter allt slit – ”Säkert lagt 300 timmar”

Magnus Folkesson från Silverdalen gav en plats i Midnattssolsrallyt till sig själv i 50-årspresent. Gåvan blev dyrare och mer krävande än han tänkt sig – men i går satt körningen som ett smäck.
– Det är absolut värt det, säger han.

Annons:

Magnus Folkessons väg till årets Midnattssolsrallyt har kantats av problem. Har det inte varit det ena så har det varit det andra. Det började med att den nyrenoverade motorn i hans Volvo rasade i våras.

– Jag hade lagt 10 000 på renovering av motorn, men drabbades av motorras. Den nya har säkert kostat 15 000 kronor så det är 25 000 kronor bara där.

"Går inte att räkna egentligen"

Bakaxeln och växellådan har uppgraderats och mängder med timmar har lagts ned på att få bilen i topptrim.

– Midnattssolsrallyt är så många dagar och så stort att varje detalj behöver gås igenom. Totalt är jag nog uppe i 75 000 kronor och då har jag lagt 30 själv och fått in 45 från sponsorer. Antal timmar går inte att räkna egentligen.

Om du försöker, hur många timmar har du lagt ned i år?

– Du kan fråga min fru, hon var på väg att lämna mig… 200 räcker inte. Det är nog 300 timmar säkert. Vi höll på och skruvade nästan hela vägen in till starten. Utöver det har jag varit ute och besökt företag och jagat sponsorer. Det är ett enormt jobb och det krävs nog mer än en del förstår för att få ekonomi i det.

 "Fantastiska mekaniker"

På frågan om det är värt det kommer svart blixtsnabbt:

– Det är absolut värt det. I år har vi inga större fel på bilen under rallyt. Jämför man med förra året så sov vi sex timmar på två dygn, vi fick skruva hela nätterna. Då blir det nästan en fara att köra. I år håller bilen mycket bättre och samtidigt har jag fantastiska mekaniker som offrar sig och sliter.

Körningen började lite trögt – men i går kom Folkesson igång ordentligt och avancerade cirka 20 placeringar. Inför den avslutande lagen ligger han på 38:e plats.

– Det har varit lite kämpigt eftersom jag inte har kunnat köra så mycket i vår, men nu är vi inne i det. I fredags gick det bättre än jag förväntade mig och vi har gjort bra tider. Jag har några konkurrenter som jag vill komma ikapp. Vi ska köra på, men det får inte gå för fort heller. Är man ouppmärksam i en tiondel kan man tappa tre-fyra sekunder. Så är det i rally.

 "En rolig grej"

Magnus Folkesson, som bor i Silverdalen men tävlar för Vimmerby MS, började med rally i slutet på 80-talet och höll på en bit in på 90-talet. Förra året gjorde han comeback.

– Jag höll uppe i 25 år, men det här är en 50-årspresent till mig själv. Det är en rolig grej och man får inte vänta tills man blir för gammal. Är bilen hel har vi målsättning att åka Svenska Rallyt också.

Vad är tjusningen?

– Det största är alla man har lärt känna och den goda stämningen. Alla hjälper alla. När det gäller körningen så är det farten och adrenalinet… Det är brutalt egentligen. När man ligger i 170 lever man verkligen och det är en häftig känsla. För en person som har motorblod är det härligt att höra motorn. Rally är en fokuseringssport och en konditionssport.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt