Annons:

Kling om stenhårda pressen: ”Går inte att jämföra med Sverige”

Joel Klings liv som speedwayförare har förändrats en hel del sedan förra säsongen. Foto: Ossian Mathiasson

Kling om stenhårda pressen: ”Går inte att jämföra med Sverige”

Att klimatet runt speedwayen i Polen är stenhårt är ingen hemlighet. Nu har även Virserumssonen Joel Kling fått känna på det. Ett par mindre bra insatser räckte för att han skulle petas ur laget.
– Det går inte att jämföra med Sverige. Allt runtomkring är så tufft i Polen. Nu har jag fått se och höra hur det verkligen är, säger Joel Kling.

Annons:

I dag samlas representanter för de svenska elitserieklubbarna i speedway för upptaktsträff i Stockholm. En av förarna som är på plats i huvudstaden är Dackarnas Joel Kling. Vi passade på att träffa honom innan upptakten startar för att prata om bland annat den tuffa verkligheten i Polen, hur han ska ta nästa kliv i karriären och Dackarnas chanser att ta sitt första SM-guld sedan 2007.

Klarade inte av pressen

Joel Kling gjorde ett antal matcher i Polen förra säsongen, men 2019 är första året som han tillhör en utländsk klubb från start. Inledningen på säsongen i Gdansk har dock inte blivit vad snart 22-årige Joel Kling hade tänkt sig.

– Jag körde de två första matcherna och det var inga lyckade matcher för min del. Jag har alltid varit en slow starter på säsongen. Jag försöker bättra mig där, men det är mycket som ska stämma.

Efter två mindre bra matcher var Joel Kling petad i Gdansks senaste ligamatch.

– Det är tufft att slå sig in i början och man har mycket press på axlarna som jag inte riktigt klarade av. I vanliga fall är jag van vid att ha en lugn start i Sverige.

Visa intresse

Nu är Joel Kling inställd på att det kommer bli svårt att ta tillbaka platsen.

– Efter två så dåliga matcher är det svårt att slå sig in igen. Nu gäller det att åka ned till Polen på träningar, visa intresse och helt enkelt visa att man vill slå sig in i laget igen.

Det låter som en tuff tillvaro?

– Ja, det går inte att jämföra med Sverige. Allt runtomkring är så tufft i Polen. Det är så stort och det blir jobbigt för mig som det är nu. Jag har ju hört talas om hur det är i Polen och nu har jag fått se och höra hur det verkligen är.

Hur ser du på dina chanser att ta tillbaka platsen?

– Det är många bra förare i laget. Men jag vet själv att när jag är på min toppnivå så är det mycket enklare och just nu är jag inte riktigt på topp. Jag måste jobba mig dit.

Flyttat verkstaden till Polen

Den stora förändringen för Joel Kling inför den här säsongen är att han har en ny mekaniker och att han flyttat verkstaden till Polen.

– Jag har köpt en ny motor också, men den biten är ganska lik som förra året. Det gick bra då och jag tycker inte att man ska ändra på ett vinnande koncept.

I och med att han har en ny mekaniker från Polen så kommer pappa Jörgen Kling att vara betydligt mindre involverad än tidigare.

– Han har börjat stanna hemma lite så jag står mer på egna ben nu. Jag känner att det är viktigt för att komma vidare också.

Känner du att ditt liv har förändrats med tanke på de här nyheterna?

– Det vet jag inte, men det har blivit lite mer flyg. Annars gillar jag att komma till Virserum så mycket som möjligt och känna mig hemma vid sjön (Virserumssjön, reds. anm.), det blir avkoppling för mig. Att sitta på ett hotellrum tycker jag inte ger särskilt mycket, säger Joel Kling.

”Ska kunna gå väldigt långt”

Förra året var Virserumssonen med och körde Dackarna till SM-final, där Eskilstuna Smederna blev en för tuff nöt att knäcka.

– Vi har i stort sett ett liknande lag i år. Den stora skillnaden är att vi har fått in en svensk förare till (Jacob Thorssell) och det tycker jag är roligt. Helheten ser väldigt bra ut och vi har en bra lagsammanhållning sedan förra året. Jag tror att vi kan gå lika långt i år, men det är tuffa matcher.

Många ser nog Dackarna som favorit till SM-guldet?

– Jag vet inte, men sådana saker kan förändras fort med skador och så. Förra året tappade vi Dudek (Patryk) i semifinalen och jag körde finalmatcherna med en revbensskada. Men visst, håller vi oss hela ska vi kunna gå väldigt långt.

Konkurrerar med polsk duo

Joel Kling lär ingå i Dackarnas startsjua i premiären hemma mot Eskilstuna Smederna den 9 maj. Men skulle han starta svagt även i Sverige finns en risk att han kan hamna utanför laget till förmån för Artur Czaja eller Kacper Gomolski.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Visst, konkurrenssituationen finns där och det vet jag om, men helst ska jag inte hamna i den situationen. Gör jag mitt bästa så ska jag nog få åka en del matcher, säger Joel Kling.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt