Annons:

Större valmöjligheter i tufft Västervik: ”Ingen avslutar en tävling”

Peter Ljung är en av flera tuffa förare i Västervik som siktar på att ta sig till slutspel. Foto: Ossian Mathiasson

Större valmöjligheter i tufft Västervik: ”Ingen avslutar en tävling”

Att knäcka Västervik Speedway blir en tuff uppgift för många lag denna säsong. Profilen Peter Ljung ser sitt lag som ett järngäng med större malmöjligheter jämfört med i fjol.
– Om någon är skadad eller inte kan leverera så kommer det stå någon bakom som är i ungefär samma nivå, säger Peter Ljung.

Annons:

Speedwaysäsongen närmar sig med stormsteg och i dag var det dags för den årliga upptaktsträffen på ett hotell i Stockholm. 

Västerviks Speedway representerades av lagledaren Morgan Andersson och föraren Peter Ljung, som går in på sin tionde raka säsong i Västervik och elfte totalt i Västerviksvästen. Han har varit med om upp- och nedgångar med klubben och vill vara delaktig i klubbens treårsplan. 

– Jag trivs jättebra i Västervik och har verkligen trivts i alla klubbar som jag har varit i. Alla klubbarna ligger varmt om hjärtat, säger Peter Ljung.

"Vet vad man vill ha"

Han känner att starten på årets säsong har gått enligt planerna och inställningarna från i höstas sitter för att nå ett bra resultat. 

– Jag har bra åkform och åkt fyra ordentliga matcher med tio poäng eller mer, säger Ljung och fortsätter:

– Jag har inte gjort några större förändringar utan det är bara vissa detaljer som man justerar, vilket gör stor skillnad för att cyklarna ska passa mig så bra som möjligt, säger Ljung. 

Din rutin har säkert varit betydelsefull för att känna vad som är rätt och fel?

– Ja, så är det.  Det finns grejer som man har sållat ut och man vet ju vad som fungerar. När man var yngre kunde man göra en förändring och då visste man knappt om det var bättre eller sämre. Nu vet man vad man vill ha och vad som passar. 

Förra säsongen tog slut i semifinal mot Dackarna för Västerviks del och Ljung känner att årets lag är mer komplett. 

– Vi hade få förändringsmöjligheter förra året när någon förare var ur form. Vi hade egentligen ingen att lyfta in på platserna och blev på det viset låsta. Nu finns det fler valmöjligheter om någon inte presterar. Vi är inte så känsliga för vem det är. Om någon är skadad eller inte kan leverera så kommer det stå någon bakom som är i ungefär samma nivå, säger Ljung. 

Har flera tuffa förare

Kvar i laget är stjärnföraren och tuffingen Nicki Pedersen, likaså Peter Kildemand och Peter Ljung. På nyförvärvssidan finns ytterligare en tuffing i form av Krzysztof Buczkowski, som var med och vann SM-guld med Smederna under hösten.

– Det är ett järngäng med några tuffingar. Vi har inga gnälliga förare utan det är stabilt folk som fokuserar på det som man ska göra. 

Hur ska ni använda just dessa bitar?

– Det löser sig själv. Man behöver inte vara rädd för att någon viker ner sig i onödan i någon tuff situation. Ingen avslutar en tävling, alla slutför jobbet. 

Tror du att ni kan skrämma lag?

– Nja, jag tror inte det. Men visst fasen har det respekt med sig när vi har förare som inte flyttar på sig. 

Håller Dackarna som guldfavorit

Peter Ljungs målsättning är att gå till slutspel men längre än så vill han inte titta. 

– Vi ska ha tre lag bakom oss när grundserien är över och gå in i slutspelet, det är då det börjar det. Det blir en annan målsättning när man öppnar slutspelsdörren. Innan dess kan man inte prata om var man kan sluta då det beror mycket på form och skadeläge. Det viktigaste är att ta sig dit och bygga upp ett lag som har bra harmoni och känsla. 

Drömmer du om guld?

– Man har alltid en förhoppning om att laget ska vinna, det är det man vill med hela säsongen. Men när man har guld som ett uttalat mål och tänker på det för mycket så kan besvikelsen bli väldigt stor om det inte går vägen. Det är små marginaler. 

Vilket lag håller du som guldfavorit?

– Jag tycker att Dackarna ser väldigt starka ut med tre Grand Prix-förare och några förare med det lägsta ingångssnittet. De är bra på att få ihop det och få harmoni i gruppen.   

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt