Annons:

De ratade förarna kom

I det 14:e heatet säkrade Peter Ljung och Patryk Dudek de tre poängen för Dackarna. Patrik Hag höjer näven. Foto: Linus Johansson

De ratade förarna kom "hem" – och körde ifrån stjärnorna

Peter Ljung ratades av Vetlanda inför säsongen. Rune Holta blev inte heller kvar hos de svenska mästarna. Båda gick till Dackarna. I kväll körde de ifrån Elit Vetlandas VM-stjärnor och bidrog starkt till utklassningssgern (53-37). – Båda har blivit halvtaskigt behandlade genom åren, så det här var en skön revansch, säger Peter Ljung.

Annons:

Elit Vetlanda gjorde allt de kunde. De regerande svenska mästarna toppade in Bartosz Zmarzlik, Tai Woffinden och Emil Sayfudtinov.

Men det hjälpte föga. Ingen av speedwayvärldens klarast lysande stjärnor kunde rå på veteranen Rune Holta, utkastade Peter Ljung, åldermannen Mikael Max och formstarke Patryk Dudek. 

För Rune Holta och Peter Ljung – som båda återvände till sin favoritbana – blev det en kväll att minnas. 

– Jag visste att vi hade jävligt god chans att vinna, vi har kommit igång som ett lag och har samarbetat bra, men jag tvivlar på att Vetlanda har fått så här mycket stryk på hemmaplan de senaste tio åren, säger Peter Ljung. 

För Ljung, som förra året var med och tog Vetlanda till SM-guldet, märktes det att storsegern betydde mycket. 9+2 poäng blev det från hans väst i 53-37-krossen. 

– Det är klart att det känns helt fantastiskt. Både jag och Rune (Holta) har blivit haltaskigt behandlade genom åren, så det här var en skön revansch.

– Jag hade en bra säsong här förra året och blev utslängd och visar att fel gubbar fick stanna. Jag vill inte att det ska gå illa för Vetlanda, men nu kör jag för Dackarna och det här var världens bästa seger. 

Hur blir det att gå och lägga sig i kväll?

– Jag kommer nog somna ganska, ganska gott. 

"Exakt samma inställningar"

Den norske polacken Rune Holta var något mer lågmäld trots den förvånansvärt stora segern. 

– Det är överraskande att vi lyckades vinna så överlägset och ta bonusen, säger Holta. 

Ni körde skjortan av Zmarzlik, Woffinden och Sajfudtinov, hur är det möjligt?

– Rune är en av de bästa de haft här genom tiderna och jag har åkt här tidigare med, säger Ljung. 

Rune Holta: 

– Vi hade exakt samma inställningar, det var en känsla vi båda hade. Vi gjorde ett litet misstag i början och det är så att 50 procent av poängen tas i depån. 

"Ingen snackar skit"

Dackarnas sextonpoängsseger gör att även bonuspoängen blir Målillaklubbens. Helt plötsligt har laget chans på slutspsel.

– Vi har bra stämning och vet var vi har varandra. Ingen snackar skit och vi har det förbaskat bra ställt. Vi har allt i egna händer nu och har en bra känsla, säger Ljung. 

Elit Vetlandas lagledare, Fredrik Staaf, menade att han inte var besviken efter förlusten. 

– Jag kan inte vara besviken. Vi förlorar mot ett bättre speedwaylag och de gör det fantastiskt bra. 

Hur tänker ni kring slutspel efter att ni missat tre poäng här?

– Jag har väldigt lite fokus på slutspel, nu handlar det om att hitta ett koncept. Vi ser ett ljus i att våra reserver och de svenska förarna börjat ta poäng. Det kan bli ohyggligt viktigt i slutändan. 

Vad har du för förklaring till att ni fallerar så här?

– Vi möter ett riktigt bra lag, som åker ruskigt fort och har ruskigt bra form. De gör det precis så bra som de kan göra det där ute. 

Dackarna är precis utanför slutspel och upp till Indianerna och Masarna skiljer tre poäng. Dackarna är tre poäng före Elit Vetlanda, som ser ut att få det oerhört tufft att nå slutspelet. 

Fakta

Dackarnas poäng:

Mikael Max (13 poäng).

Rune Holta (12 poäng).

Patryk Dudek (12 poäng).

Peter Ljung (9 poäng).

Maciej Janowski (5 poäng).

Kacper Gomolski (2 poäng). 

Magnus Karlsson (0 poäng). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt