Annons:

Guldexperten Holta får en nyckelroll i SM-finalen

Rune Holta får en nyckelroll i Dackarna i SM-finalen i speedway. Foto: Linus Johansson

Guldexperten Holta får en nyckelroll i SM-finalen

Norrmannen Rune Holta är något av en expert på att vinna SM-guld. Nu vill han göra det igen - med Dackarna. – Det hade varit fantastiskt, säger Rune Holta, som kommer att få en nyckelroll i de båda finalmatcherna mellan Dackarna och Rospiggarna.

Annons:

43-årige Rune Holta vet hur man vinner SM-guld. Han har gjort det fem gånger tidigare, tre gånger med Elit Vetlanda och två gånger med Valsarna. Den här veckan har han chansen att utöka den skörden med ytterligare ett SM-guld - med Dackarna. Det som står emellan Målillalaget och det första SM-guldet sedan 2007 är hittills suveräna Rospiggarna från Hallstavik

– Det är klart att det hade varit fantastiskt att få vinna SM-guld med Dackarna. Men i det här läget är det inte mycket att fundera på, det handlar om att göra jobbet, säger Rune Holta. 

Guldfesten var redan klar

Rospiggarna har gått fram som en ångvält under säsongen och får ses som storfavorit i SM-finalen. Men Holta ser det inte som något negativt. Han har varit med och vunnit SM-guld som rejäl underdog förut.

– Final är final och jag har varit med och slagit ur underläge förut. När vi tog det första guldet med Vetlanda, i Avesta, var vi helt bortglömda. Masarna hade redan guldfesten klar. Men vi gick ut och slog Tony Rickardsson, Leigh Adams och deras andra stjärnor, minns Rune Holta.

Hittat stora fel

När vi pratade med Rune Holta på måndagseftermiddagen hade han precis anlänt till Målilla. Han har gjort det med en betydligt bättre känsla än vad han hade i de två sista matcherna i slutspelsserien, även då var det Rospiggarna som stod för motståndet. I bortamatchen lyckades inte Holta ta en enda poäng.

– Efter de matcherna har vi hittat stora fel i motorn som vi har hunnit rätta till nu. Det är inte kul att komma till match med en känsla att grejerna inte funkar som de ska. Man måste ha den där goa känslan inför så här viktiga matcher. Men nu har jag två bra tävlingar bakom mig och känner att jag har haft bra fart.

”Varit suveräna hela året”

Rune Holta kommer att köra som reserv i finalmatcherna och blir på det sättet en absolut nyckelförare för Dackarna. Själv vill han dock tona ned betydelsen av att han själv behöver göra två toppinsatser.

– Det handlar mer om att alla måste hålla en jämn och hög nivå. Ingen behöver köra fullt. Det räcker med sex till nio poäng på varje kille.

Hur ser du på era chanser?

– Rospiggarna är favoriter. De har varit suveräna hela året. Vi är absolut inte slagna på förhand, men vi måste göra två väldigt bra matcher. Jag tror att det kan vara bra för oss att börja hemma. Ett drömscenario är att vi kan sätta lite press på dem, säger Rune Holta.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt