Annons:

KD: Tondövt att skrota musikskolan

Gudrun Brunegård och Sven Weckfors är två av de fem kristdemokrater som skrivit under debattinlägget. Foto: Simon Henriksson

KD: Tondövt att skrota musikskolan

Det har börjat läcka uppgifter om hur S+M-majoriteten har tänkt fördela sparet inom Kultur- och fritidsnämnden, uppgifter som redan lett till både folkstorm och demonstration.

Annons:

Vid det här laget borde vi ha insett att den sittande majoriteten inte tar några vidare hänsyn eller försöker fördela eländet så det ska göra så liten skada som möjligt.

Ändå hade vi inte kunnat drömma om en sådan total tondövhet. Enligt uppgift tänker man skrota hela musikskolan. Jag har aldrig hört talas om något liknande. Kan detta verkligen vara sant? Hur tänker S+M-politikerna egentligen?

Musikskolan har av god tradition varit grunden i alla kulturskolor. Finns det någon enda kommun av de 290 i Sverige, som helt saknar kommunal musikskola? Snarare brukar det väl vara så att andra estetiska uttrycksformer i kulturskolan, som dans, teater, foto, film och bildkonst växt fram som komplement till musikskolan.

Ska familjerna tvingas flytta? 

Människor är olika. Det finns många som inte är intresserade av vare sig idrott, dans eller film, men som älskar att uttrycka sig genom musik. Ska de barnen och deras familjer tvingas flytta från kommunen för att få utlopp för sina talanger och utveckla dem?

Dessutom finns numera starka forskningsbelägg, inte minst genom Virserumsbördige professor emeritus Gunnar Bjursell, om vilka effekter musik har på hjärnan.

Barn som spelar instrument förbättrar både språk och matematisk förmåga, liksom förmågan att lösa problem. Körsång ökar må-bra-hormonet oxytocins nivåer i kroppen. Att musicera hjälper också till att lindra smärta och ångest.

Vad har barnen gjort för ont?

Sverige är i världsklass när det gäller "musikindustrin" tack vare våra fina musikskolor. Ska det då inte i Vimmerby finnas några musikpedagoger som kan lära barnen att spela blockflöjt, gitarr, fiol, trummor, klarinett, saxofon eller piano, ej heller att spela i orkester, drilla eller sjunga solo eller i kör?

Vad har de musikaliska Vimmerbybarnen gjort S och M för ont, för att bli straffade på detta sätt? Hur kan man ställa barn mot varandra på det här viset? Tror majoriteten att musikälskarna är en så liten grupp att man har råd att beröva dem och deras anhöriga glädje och framtidstro?

Destruktiva beslut

Vi kristdemokrater presenterade för några veckor sedan en halvering av sparet på Kultur och fritid, som bland annat innebär att man inte behöver uppnå helårseffekt förrän 2017. På så vis behöver man inte forcera fram ett större antal uppsägningar redan under 2016. Med en halvering av sparet totalt skulle det då bara röra sig om ett par enstaka tjänster fördelat över kulturskolan som helhet, inte en slakt av hela musikskolan.

Det år som gått sedan S+M-majoriteten bildades har varit kantad av dåligt underbyggda och rent destruktiva beslut. När det blir dags för folkomröstning i februari hoppas vi att det blir en tydlig misstroendemarkering mot den sittande majoriteten. Låt oss hoppas att de då håller sitt ord och avgår, så att vi övriga kan rätta till de ödesdigra beslut som är på väg att fattas.

 

Gudrun Brunegård, ordförande KD Vimmerby, ledamot i kommunfullmäktige 

Sven Weckfors, KD, gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen 

Ola Gustafsson, vice ordförande KD Vimmerby, ersättare i kommunfullmäktige    

Thomas Karlsson, KD, ledamot i kultur- och fritidsnämnden 

Torbjörn Sandberg, KD, ledamot i kommunfullmäktige 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt