Annons:

Brunegård: Öppet brev till Peter Högberg

Att vara förtroendevald är något av det finaste som finns. Politiker är förtroendevalda. Människor visar sitt förtroende genom allmänna val, ibland också genom att sätta ett kryss framför ett namn.

Annons:

Sedan kan partiet ge uttryck för det och tilldela förtroendeuppdrag i någon nämnd eller styrelse. Vanligtvis för att personen ifråga bedöms ha någon form av kompetens inom området.

Vid senaste kommunfullmäktige utsågs du av S+M-majoriteten till ordförande för Kultur- och fritidsnämnden. Förmodligen ansågs du vara lämplig, eftersom du varit vice ordförande i fem år.

Dessutom har du ett antal andra uppdrag i samma sfär, bland annat som ordförande i Länsmusiken och ledamot i det nationella Folkbildningsrådet. Båda delarna har bäring på ordförandeuppdraget hemma i kommunen.

Kompetenta pedagoger är A och O

När Kristdemokraternas representant i Länsmusiken, din vice ordförande Åke Nilsson, har rapporterat om sitt uppdrag, har han berömt ditt sätt att sköta ordförandeskapet där.

Därför blev jag mycket förvånad när du i en replik till mig, i en kommentarstråd på nätet härom dagen, kraftfullt bad mig att inte blanda in ditt ordförandeskap i Länsmusiken i frågan om majoritetens planerade slakt av musikskolan.

Men hur kan man låta bli att koppla ihop uppdragen? Är inte människan en helhet? Har inte det man ser, hör och upplever och tar ställning för på ett håll påverkan på andra?

Som ordförande i Länsmusiken har du förmodligen kännedom om hur viktigt det är för musikintresserade barn att få börja musicera tidigt, få prova på flera instrument, spela och sjunga tillsammans med andra.

Högutbildade, kompetenta pedagoger är A och O. Duktiga amatörer i frivilligorganisationer är nog bra till en viss gräns, men mina egna barn och många med dem, som har prövat på båda delarna, kan förklara skillnaden.

Ta ansvar för helheten

Är det då inte förvånande att du i nästa stund, i ett annat uppdrag i hemkommunen, förbereder nedläggning av all musikundervisning i Kulturskolan? Kopplar du bort ena hjärnhalvan när du passerar musikkommunen Hultsfred, på väg tillbaka hem ifrån Oskarshamn, där Länsmusiken har sitt säte?

Jag har nu inte nämnt något om alla de barn som genom S+M-majoritetens huvudlösa och ogenomtänkta sparförslag är på väg att förlora både sin älskade skola (ja, det finns faktiskt sådana!) och sina älskade fritidssysselsättningar och passioner.

Inte heller har jag nämnt om alla de lokala och internationella talanger som fått sin första skolning i kommunala musikskolan.

Men jag vädjar till till hela ditt jag: Tänk om! Lägg inte ned musikskolan! Ta ansvar för helheten och avblås de destruktiva planerna! Då skulle förtroendet för dig växa även på hemmaplan.

Vänligen,

Gudrun Brunegård, Kristdemokraterna

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt