Annons:

Stenman (V) om överenskommelser:

Jens Stenman har skrivit en debattartikel om överenskommelsen mellan partierna kring den politiska organisationen.

Stenman (V) om överenskommelser: "Vem styr egentligen kommunen?"

Jens Stenman har suttit med i fullmäktigeberedningen som arbetade fram ett förslag till kommande mandatperiods politiska organisation. Nu har han skrivit en debattartikel om det.

Annons:

Eller vem ska man tro på, tro på, tro på när …?

Jag fick för en tid sedan förmånen att sitta med i fullmäktigeberedningen som skulle arbeta fram ett förslag till kommande mandatperiods politiska organisation. Det var intressanta och lärorika möten med många åsikter och många viljor.

De enda som inte ville någonting var SD, som var med på två av sex möten, satt mol tysta på det ena och på det andra ville ha allting precis som det är, med två kommunalråd och allt. Man har skrikit i högan sky om det i tre år, men när det kommer till kritan har man inget att invända?

Andra partier kom med förslag och deltog i diskussionerna. Självklart slutade allt i en kompromiss där inget parti fick igenom allt, men alla fick igenom något. En överenskommelse helt enkelt.

Det var efteråt, när förslaget presenterats som C och KD ville frångå vad vi kommit överens om. I sakfrågan är vänsterpartiet eniga med dem. Vi föredrar också självständiga nämnder före utskott under KS.

Men en överenskommelse är en överenskommelse. Sådana står man fast vid. Det meddelade vi också majoriteten.

"Ingen information"

Nu har majoriteten i KS röstat emot det vi kommit överens om. De har också brutit överenskommelsen.

Ingen information har gått ut till oss i beredningen – Jag har i alla fall ingen fått, utan det jag vet har jag fått läsa mig till i media – Anledningen lär vara att delar av tjänstemannaorganisationen inte gillar förslaget och att det kan kosta för mycket.

Det är samma tjänstemannaorganisation som ”förbjöd” beredningen att föreslå nya nämnder för att det skulle störa tjänstemännen i sitt arbete. De behövde lugn och ro nu. Det är precis samma tjänstemannaorganisation som istället dragit igång en egen massiv omorganisation inom kommunstyrelseförvaltningen. Var och en kan själv fundera över den logiken en stund …

"Vem styr kommunen?"

Vem är det som styr kommunen egentligen?

Visst ska man lyssna på argument, men kom då med argumenten till alla, inte bara några få utvalda. Gå inte bakom ryggen på de folkvalda partiernas representanter. Och vad kostnader beträffar, så finns det ingen naturlag som säger att vi måste basera alla arvoden på 90 % av riksdagsmannaarvodet. Vi kan lika gärna basera det på 80 %, eller vilken annan %-sats som helst. Det är inte organisationens utformning som allena avgör vad den kostar.

Så, C, KD, S och M är alla redo att bryta en överenskommelse. Det kan de såklart göra. Men vem ska man egentligen tro på i framtiden? Vilka överenskommelser och löften kan man lita på? Nästa gång ni vill komma överens med Vänsterpartiet – Eller mig personligen – eller någon annan, kan man lita på att ni håller era överenskommelser? Varför ska vi hålla dem? Varför ska jag hålla dem? Varför ska andra hålla dem?

Vi vet varför. Jag vet varför. Jag tror alla vet varför. När man sluter en överenskommelse med Vänsterpartiet – eller med mig – vare sig man gillar vår politik, eller mig som person, eller inte, ska man veta att vi står fast vid överenskommelsen. Vi kommer inte ändra oss för att någon annan säger att vi ska göra det. Inte utan att först prata med dig eller er och se om ni är med på förändringen efter att ni får samma nya information.

I annat fall gäller det vi kommit överens om. Det är det överenskommelser är till för!

Det är så de flesta människor gör. Så, när partier beter sig så här – Kan man då lite på deras vallöften?

Jens af Ekenstam Stenman

Vänsterpartiet

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt