Annons:

DEBATT: Vem äger Yxerns vatten?

Vattennivån i Yxern har sjunkit rejält under den senaste tiden. Foto: Tino Åberg

DEBATT: Vem äger Yxerns vatten?

Yxern töms på vatten. Bedömare uppger att läget i maj 2016 är värre än någonsin. I kväll ska kommunens elavtal med Bixia diskuteras på fullmäktige. Fram tills dess publicerar Dagens Vimmerby tre debattinlägg av Anders Fransson. Det här är den tredje och avslutande delen.

Annons:

Det har nyligen startat en intressant rättegång i Norrland. Inom Sveaskogs domäner i Arvidsjaur  finns det några sjöar som används för vintertestning av bilar. Nästan alla  europeiska bilfabrikanter kör sina köldtester i detta område.

Testområdet sköts av fyra svenska företag som plogar upp testbanor på isen.  Sveaskog vill ha betalt för detta men företagen vägrar. Sveaskog stämmer nu företagen med motivet att det är principiellt viktigt att en markägare har rätt att ta betalt för att hans land, skog och vatten utnyttjas kommersiellt. Detta är nu uppe i tingsrätten men kommer säkerligen att gå ända till HD.

Ta betalt för vattnet

Vinner Sveaskog borde detta vara principiellt viktigt. Kan man ta betalt för nyttjandet av isen måste man kunna ta betalt för nyttjandet av vattnet. Detta är inget konstigt. I USA utgör vattenrätten en separat tillgång skild från landmarken man äger. Man kan köpa och sälja vattenrätten. I Spanien får lantbrukarna betala för bevattningsvatten.

Att Tekniska Verken i Linköping får betala för vattnet man använder som råvara till el även om man håller sig inom vattendomen ligger ju i linje med Sveaskogs sätt att tänka. Yxerns fiskevårdsförening tar betalt av dem som tar upp fisk – då borde man kunna ta betalt av dem som tar vattnet fisken lever i och bestämma hur mycket vatten och när det skall säljas.

Helt naturligt

När Vimmerby kommun gjorde sin upphandling av el hade Tekniska Verken genom sitt försäljningsbolag BIXIA lägre pris än Vimmerby Energi & Miljö AB. Detta är ju helt naturligt. VEMAB köper flis som råvara till sin el medan Tekniska verken tillverkar sin el utan råvarukostnad från bland annat Yxern och andra vattendrag.

I handlingarna från Laga Skifte finns det klart angivet vilka gårdar som har rätt till sjön. Normalt kallar vi det fiskerätt men det är inte orimligt att detta övergår i vattenrätt i framtiden. I och med klimatuppvärmningen blir vatten en allt viktigare tillgång.

Anders Fransson

Brantestad

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt