Annons:

KRAFTVERKSÄGAREN TVINGAS BETALA MYCKET HÖGT VITE

Kraftverksägaren vid Yxern måste betala 200 000 kronor i vite. Foto: Tino Åberg

KRAFTVERKSÄGAREN TVINGAS BETALA MYCKET HÖGT VITE

En kraftverksägare vid Yxern döms nu att betala 200 000 kronor i vite. Ägaren har inte vidtagit de åtgärder som myndigheterna krävt och saknar tillstånd för verksamheten.

Annons:

Kraftverksägaren har bedrivit ett elkraftverk med tillhörande damm vid Yxerns utlopp. Fastigheten är belägen i Västerviks kommun och efter en tillsyn 2016 krävde Länsstyrelsen att personen antingen sökte om tillstånd för sin verksamhet eller ansökte om avveckling.

Kraftverksägaren fick åtta månader på sig – men det är först nu som viteshotet på 200 000 kronor verkställs av mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

Utöver vitet kommer kraftverksägaren nu förbjudas att leda in vatten till dammen vid kraftverket.

Går på Länsstyrelens linje

Personen har bestridit Länsstyrelsen yrkande och menat att det funnits en kvarnverksamhet på platsen sedan 1500-talet och att det allmänna uppmuntrat honom att starta upp elproduktionen genom att ge ett stöd på 15 procent av investeringen.

Länsstyrelsen har menat att ett beslut om vite inte kan överklagas och att föreläggandet vunnit laga kraft i tidigare domar. Länsstyrelsen har även inlett ett nytt tillsynsärende efter nya klagomål på kraftverksägaren som menar att ägaren inte följer föreläggandet.

Domstolen går på Länsstyrelsens linje och menar att det inte förekommit några omständigheter som visar att kraftverksägaren saknar ”faktisk eller rättslig” möjlighet att följa föreläggandet. Beslutet kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt