Annons:

DEBATT: Jag är rädd för föreningarnas framtid!

Tidigare i dag höll Aktiv Ungdom sin sista dansuppvisning någonsin. Nu läggs föreningen ned. Peter Fjällgård var på plats och är orolig för föreningslivets framtid. Nedan kan du läsa hans debattinlägg.

Annons:

Vimmerbys största förening för tjejer hade sin sista avslutning i dag! Kommer hem efter uppvisningen av Aktiv ungdom i idrottshallen. Fantastisk uppvisning av en verksamhet som består till 99 procent unga tjejer. Jag minns starten av Aktiv Ungdom och att vi beställde hem benvärmare och dräkter för 35 år sedan. 

Det fanns då något som hette Andromeda Angels också.

Men nu efter 35 år är det slut och en så stor förening, i dag 15 gruppers uppvisning, går i graven.
Det motsvarar 15 lag i fotboll eller annan sport. 
Här är det i stort sett bara tjejer med något undantag.

Svenska modellen är inte given

Går det att driva föreningar med den storleken med alla ledare på fritid? Ledare och fritidsorganisation som jobbar gratis?
Med hänvisning till ovan så går det inte då man inte kan finansiera en kanslist/organisatör om jag förstått det rätt. Den svenska modellen är inte given i dag.

Jag har själv i 42 år varit aktiv i ett stort antal föreningar och i olika idrotter. Vi orkar inte mera så är det! För idrotten/aktiviteten, det som vi brinner och lever för är den minsta tiden man gör.

Måste prioriteras

Jag känner en oro när jag i dag lämnar föreningens avslutning. Nu är alla dessa tjejer helt beroende av kulturskola och att det finns dans på gymnasiet som val.

Så Vimmerbys största förening för flickor läggs i kommunens hand på så sätt. Beslut om att dans inte finns i skolan ger direkt en död förening. MEN jag önskar lycka till i Kulturskolan för detta måste prioriteras.
En aktivitet för så många tjejer måste vi vårda i kommunen.

Det ideella är inte gott nog

Minskade bidrag och högre krav på föreningarna kommer att ge flera som lägger ner. Vi prutas på och vi skall belastas med krav. Hyror och brist på lokaler. Stjärnevikskollot är en annan del som visar på att den ideella inte är god nog i kravbilden på aktivitetens bredd och värde.
Utan man använder av kommunen betald personal i stora delar i stället. Det är en farlig väg men kanske det är just det man önskar?
Och jag tror att det är där vi hamnar om man inte funderar på vårt värde i aktivitetssyfte.

Samhället kopplar krav i olika former på oss, det räcker inte med att aktivera.
Kraven kopplas till ekonomi och handlingsplaner. Alkohol och droger, integration och utanförskap, jämställdhet och lika värde är några. Anorexi och spelmissbruk är andra.

Ska vara lika för alla

I Rumskulla har vi åtta-tio grabbar i fotbollen som har annan härkomst. Vi driver inget integrationsprojekt och har ingen plan för deras spel hos oss. Vi har RF:s stadgar och jag har fyllt i deras medlemskap och deras betalda avgift. Och de har nu samma värde, rättighet och skyldighet som vi andra.

De pekas inte ut, särbehandlas eller diskrimineras av subventioner eller bidrag för deras aktivitet hos Rumskulla GoIF. De spelar och tränar som medlemmar i föreningen. 
Så skall det vara lika för alla oavsett och så har vi haft det länge.

Sätter man aktivitetsstödet med krav på integration har man missat det bidragets syfte. Det skall vara ett bidrag till aktiviteten. Skall du ha bidrag kopplat till integration skall det heta integrationsbidrag och ha ett annat syfte än aktiviteten på planen.

Låt oss få vara lika i den delen enligt RF:s stadgar.

Peter Fjällgård

Rumskulla GoIF

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt