Annons:

Ökad samverkan i fokus på träff med kommunens föreningsliv:

Jessica Eriksson, ordförande i Gullringens GoIF och en av flera föreningsrepresentanter i styrgruppen "Vimmerby föreningsliv tillsammans", var nöjd med föreningsträffen på Vimmerby Stadshotell. Foto: Ossian Mathiasson

Ökad samverkan i fokus på träff med kommunens föreningsliv: "Viktigt att förmedla glädjen"

Föreningslivet i Vimmerby kommun samlades nyligen för att nätverka, lära känna andra föreningar och föra diskussioner kring aktuella frågor. 
– Det vi vill uppnå är att kommunens föreningar samarbetar mer, säger Björn Rixman, en av flera personer i styrgruppen ”Vimmerby föreningsliv tillsammans”.

Annons:

Diskussionen om att Vimmerby kommun är i behov av ett föreningsråd alternativt föreningsparlament har pågått i flera års tid. I maj 2022 arrangerades en första sittning med ett 40-tal föreningar på Astrid Lindgrens Värld. 

Några månader senare ägdes en ny träff rum och föreningsrepresentanter skapade en grupp för att föra föreningarna önskemål framåt. 

Styrgruppen har fått namnet ”Vimmerby föreningsliv tillsammans” och alla Vimmerby kommuns föreningar bjöd nyligen in till en träff på Vimmerbys Stadshotell. 68 representanter från 35 olika föreningar deltog för att skapa ett starkare föreningsliv.  

"Vill avdramatisera hur mycket jobb det är"

Jessica Eriksson och Björn Rixman, engagerade i styrgruppen ”Vimmerby föreningsliv tillsammans”, var nöjda med föreningsmötet.

– Syftet med träffen var att nätverka, lära känna andra föreningar och få vetskap om vad det finns för föreningar. Det är också viktigt att förmedla glädjen med föreningsliv och inspirera varandra under en sån här kväll. Många tror att det bara är jobbigt, men det är roligt att träffas och vara delaktig i en förening, säger Jessica Eriksson. 

– Det vi vill uppnå är att kommunens föreningar samarbetar mer. Många föreningar har problem med att få folk till styrelser och att hitta unga som vill engagera sig. Vi vill avdramatisera hur mycket jobb det är att sitta i en styrelse. Många tror att föreningar träffas två gånger i veckan och lägger all sin lediga tid på det, men det är inte riktigt så, säger Björn Rixman. 

Både Jessica Eriksson och Björn Rixman ser fördelar med att föreningar arrangerar evenemang tillsammans. 

– Att en förening bjuder in till flera sidoevenemang tror jag är en bra grej. När vi firade Vitsippans dag i Gästgivarehagen var vår enda plan att ha öppet hus bland samlingarna och servera fika. Klang Studio med Alice Hartvig och hennes barnkör var med plus att fotoklubben ställde ut längs gärdsgården. Den kontakten och den idén kom vid vårt första möte. Det blir en bra samverkan och evenemanget blev superlyckat, säger Björn Rixman, vice ordförande i Vimmerby hembydsförening. 

Jessica Eriksson, ordförande i Gullringens GoIF, tror att idrottsföreningarna kan göra likadant. 

– På så vis når man en bredare massa och det är så vi tror att föreningslivet ska kunna samverka. Jag är aktiv i en idrottsförening och visst skulle vi kunna samverka med olika teman för att få en bredare publik, säger Jessica Eriksson. 

Forum för kommunikation

En av frågorna under föreningsmötet handlade om vilket forum kommunens föreningar ska använda för att diskutera evenemang. 

– Det gäller att hitta en öppen plattform som är till för Vimmerby föreningsliv tillsammans och där vi kan hitta varandra. Om förening har ett event om några veckor kan man skicka ut frågan om vilka som vill vara med. Vi behöver hitta ett forum för kommunikation, säger Jessica Eriksson. 

Björn Rixman ser Vimmerbys kommuns föreningsregister som en viktig del i det fortsatta arbetet.

– Vi har grundpelarna för att ta informationen vidare och när vi kommer fram till lämplig plattform kan vi använda föreningsregistret vid en första inventeringsrunda. Man kan använda det som ett mejlregister för att etablera en första kontakt och uppmana föreningarna till att registrera sig, säger Björn Rixman.

Blir det ytterligare en träff framöver?

– Det finns sådana planer, men först ska vi gå igenom det vi har fått till oss och får sätta planen därefter, säger Eriksson och Rixman. 

"Gruppdialogerna vi ville få till"

Hembygdsföreningar, fotoklubbar, samhällsföreningar, idrottsföreningar, SPF och PRO – ett brett spektrum av föreningar – deltog på mötet. 

– Det jag tar med mig är mångfalden av vad det finns för föreningar. Det är annars lätt att man ser till sitt eget intresse, men här har jag fått ta del av information från föreningar som jag inte visste fanns. Det var lyckat att vi blandade upp föreningar och då uppstod det nyfikenhet runt bordet. Det var gruppdialogerna vi ville få till för att folk ska få information om andra föreningar, knyta kontakter och bli nyfikna på varandra, säger Jessica Eriksson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt