Annons:

S: Regeringen gör historiska satsningar på vuxenutbildning

Socialdemokraterna gör enorma satsningar på vuxenutbildningen. Det menar kommunalrådet Helen Nilsson (S).

S: Regeringen gör historiska satsningar på vuxenutbildning

Vad händer med satsningen på vuxenutbildningen i norra länet? Den frågan ställde Centerpartiet till Socialdemokraterna i helgen. Här hittar du Lena Hallengrens och Helen Nilssons replik.

Annons:

Den svenska modellen bygger på omfattande gemensamma satsningar på utbildning och forskning. Tillgången till högre utbildning i hela landet är en viktig konkurrensfaktor för hela Sverige. Att ta tillvara och utveckla hela befolkningens kompetens är centralt för att främja företagande, entreprenörskap och för att kunna utveckla nya varor, tjänster och tekniska lösningar.

Till skillnad från den borgerliga regeringen satsar den Socialdemokratiskt ledda samarbetsregeringen stort på vuxenutbildning. Några motsvarande satsningar stod inte heller att finna i den nuvarande oppositionens budgetförslag.

 Enormt viktiga satsningar

I regeringens budgetproposition finns stora satsningar på komvux, yrkesvux, yrkeshögskola, folkhögskola samt fler utbildningsplatser inom högskola och universitet. Platser som mycket väl kan komma norra Kalmar län till del.

Förslagen i budgetpropositionen ger fler möjlighet att omskola sig under yrkeslivet, något som är helt centralt i en global ekonomi som ställer allt högre krav på omställningsförmåga på arbetsmarknaden.

De historiska satsningarna på yrkesutbildningar för vuxna som vi nu ser är enormt viktiga för landets kompetensförsörjning och välkomnas av arbetsmarknadens parter.

 Tio miljarder

Sammantaget har regeringen, inklusive årets budget, gjort skolsatsningar på över 10 miljarder för 2017, detta utöver välfärdsmiljarderna. För 2017 utökas dessutom satsningarna på vuxenutbildningen genom att 519 miljoner tillförs yrkesvux och lärlingsvux. Dessutom innebär satsningen på rätt till komvux att 530 miljoner tillförs kommunerna via det generella statsbidraget.

10 ”välfärdsmiljarder” till kommuner och landsting betyder ett långsiktigt tillskott till Vimmerby kommun på 16,7 miljoner kr 2017. Detta innebär för första gången på många år att Vimmerby kan se framåt och satsa istället för att överväga nedskärningar.

Lena Hallengren (S), riksdagsledamot från Kalmar

samt ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Helen Nilsson (S), kommunalråd Vimmerby

Fotnot: Centerpartiets debattinlägg hittar du här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt