Annons:

Fallet Samuelsson är en dubbelskandal – som minst

Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson lekte vilda västern med skattepengar. Ansvaret faller förstås tungt på Samuelsson själv – men det finns ännu större svek än hans egna.

Annons:

Det är alltså exakt så här dålig kontroll vi har på våra skattepengar. En företagare vars enda intäkter är skattemedel kan:

Låta bli att betala ut löner.

Vägra ta fram anställningsbevis.

Dra bort godtyckliga belopp från anställda.

Samt denna inte helt obetydliga detalj: slippa kontroll och insyn.

Händelserna på Vimmerby Bed & Breakfast är en skandal på så många sätt.

Under all kritik

Henrik Samuelsson har obestridligen det största ansvaret. Han har en enskild firma som bedriver diverse olika verksamheter. En del saker kanske han är riktigt duktig på, men att driva ett asylboende är inte ett av dem.

Efter tre veckor stängdes Samuelssons boende för att kommunen bedömde att det fanns en fara för de asylsökandes liv. Många bodde på delar som över huvud taget inte var godkända för boende, brandsäkerheten visade stora brister och kosten som serverades var under all kritik.

Svårt att bestämma mig

När boendet stängdes hade Samuelsson 143 asylsökande i sitt boende. För det fick han 47 905 kronor per dygn av Migrationsverket. Totalt mottag Samuelsson 1,9 miljoner kronor under de 19 dagar som boendet var öppet.

Samuelssons vinst är förstås mycket mindre än så – men också mycket större än den borde vara. DV pratade med tio personer som gav samma bild: inte rätt lön och inget anställningsbevis. Inte ens medarbetare som Samuelsson fick ersättning för från Arbetsförmedlingen, myndighet nummer två i denna soppa, fick ut hela sin lön.

Ni kan själv välja om fusket med lönerna eller Samuelssons bortförklaringar är mest pinsamt. Själv har jag svårt att bestämma mig.

Kan inte fortsätta

Däremot vet jag att jag är betydligt mer besviken på de myndigheter och lagar som gör fusket möjligt än vad jag är på den enskilde företagaren.

Vi har alltså att göra med en företagare som säljer en tjänst till skattebetalarna – men vi har noll rätt till insyn i företaget. Arbetsförmedlingen hänvisar till sekretess, Migrationsverket tycker att arbetsmiljön enbart är företagarens ansvar och offentlighetsprincipen gäller bara offentligt ägda företag. Inte de offentligt finansierade.

Vi kan inte kontrollera hur mycket av våra skattemedel till Vimmerby Bed & Breakfast som gick till lön, mat, personal, aktiviteter, förnödenheter, inventarier eller till vinst. Ingenting. Inte ett enda öre av våra 1,9 miljoner kan vi kontrollera.

En stat ska givetvis inte köpa grisen i säcken. Och om den inte själv har möjlighet att kolla upp sina leverantörer måste andra få förutsättningar att göra det.

Vi kan inte fortsätta ha det så här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt