Annons:

Dackarnas bekymmer: de äger inte problemen

Dackarna har inlett Elitserien med tre raka förluster. Jag vet inte när det hände senast och nu börjar goda råd bli dyra. Redan på tisdag körs en måstematch, hemma mot Smederna. Så vad är då Dackarnas största bekymmer? Det är att de inte äger problemen. De kan inte göra något åt att stjärnorna kör som nybörjare. De kan inte göra något åt maskiner som inte fungerar.

Annons:

Redan innan säsongen startade i Sverige var känslan att det kunde gå hur som helst. Dackarna har, om allt klaffar, kapacitet att köra slutspel och kanske till och med gå för guld. Mer oroväckande var känslan av att Dackarnas lagbygge också kunde rasa ihop, sluta sist och köra allsvenskt 2017. Just nu, en tisdagskväll i mitten av maj, känns det sistnämnda scenariot mer troligt.

Uselt av Ljung

Vi har precis sett Dackarna klappa ihop mot Indianerna i Kumla. I sig inget att förvånas över. Det har hänt förr, med på papperet betydligt bättre lag. Nej, det största problemet är att Dackarna helt saknar jämnhet. När Indianerna ställer upp med formstarka Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck och Niels-Kristian Iversen på heatledarpositionerna kontrar Dackarna med Patryk Dudek, Maciej Janowski och Peter Ljung. Tre matcher in i Elitserien är domen mot Målillalaget tydlig: heatledarna håller inte måttet. Det gör det en och en, då och då, men aldrig tillsammans.

Peter Ljung är det klarast lysande exemplet så här långt. Åsedasonen, som har det högsta ingångssnittet i laget, har mäktat med elva poäng på tre matcher. TRE MATCHER. Det är anskrämligt och det går inte att hitta en ursäkt till ett sådant facit.

Maciej Janowski gjorde en bra hemmamatch förra tisdagen, men på bortaoval har han kört in tio poäng på två matcher. Det håller inte av en förare som ligger femma i GP-serien.

Michael Jepsen Jensen har kört briljant i en match, uselt i en annan och knappt godkänt i en tredje. Ska Dackarna till slutspel håller inte det heller.

Mycket att oroa sig över

Oavsett vad lagledarna Mikael Karlsson och Patrik Hag säger just nu så tror jag inte att de sover särskilt gott om nätterna. De har byggt det här laget och de måste fortsätta att tro på det. Om de är oroliga? Det tror jag absolut, även om det inte är något som de kommunicerar utåt.

De är oroliga över att deras tänkta stjärnor, förutom Patryk Dudek, inte levererar.

De är oroliga över att kopplingar, motorer och däck inte håller.

De är oroliga över att Magnus Karlsson inte ens har en form som gör honom till en toppförare i Allsvenskan.

De är oroliga över att det egentligen inte finns något att förändra i laget. Rune Holta är inte bättre än någon av de förare han kan ersätta. Detsamma gäller Robin Aspegren. Möjligen kan man ge Alex Johansson chansen på tisdag, å andra sidan är han varken bättre eller sämre än Magnus Karlsson.

Jumbofinal

Dackarna har, kort och gott, många bekymmer just nu. Det jobbigaste för dem måste vara att de inte äger problemen själva. Det gör Peter Ljung, Michael Jepsen Jensen, Maciej Janowski och i viss mån Magnus Karlsson.

På tisdag kommer Smederna till Målilla. Jumbofinal. Måstematch. Ödesmatch. Kalla det vad ni vill. Jag vet bara en sak: Dackarna måste vinna, annars kan vi börja prata kris på allvar.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt