Annons:

  • Dackarnas taktik höll - nära till tårar efter segern

    Mikael Karlsson var lättad efter Dackarnas hemmaseger mot Lejonen. Foto: Linus Johansson

  • Dackarnas taktik höll - nära till tårar efter segern

    Lejonens Mathias Thörnblom.

Dackarnas taktik höll - nära till tårar efter segern

Efter att Dackarna vunnit det högdramatiska Smålandsderbyt hemma mot Lejonen var det inte svårt att ta på känslorna. – Det var nästan så att det blev tårar i ögonen. Så lättad blev jag efter att det sista heatet gick i mål, säger lagledaren Mikael Karlsson.

Annons:

Matchen mellan Dackarna och Lejonen blev något alldeles extra. Redan efter fyra heat såg det ut som att Dackarna hade kopplat ett litet grepp vid ledning med 15-9. Men hemmalaget lyckades aldrig glida ifrån. Istället blev det en match som kom att svänga fram och tillbaka. Totalt tio femettor på 15 heat säger allt om hur derbyt var.

Inte som planerat

Hemmalaget ledde med fyra poäng inför heat elva. Där ville man uppenbarligen inte göra samma misstag som i hemmamatchen mot Elit Vetlanda tidigare under säsongen. I det elfte heatet hade Dackarna en 4-2:a på gång, men Magnus Karlsson släppte förbi Anders Mellgren ut på det sista varvet. Det var givetvis en taktisk manöver för att Lejonen inte skulle kunna toppa i heat tolv. Dessvärre för Dackarnas del gick taktiken inte hem och gästerna tog en femetta i heat tolv, vilket innebar 36-36.

– Deras femetta var ju… inte riktigt planerad. Det är lätt att med facit i hand säga om man gör rätt eller fel, säger Mikael Karlsson.

Nöjd med laginsatsen

I slutändan var det knappast någon som brydde sig. Efter tre avslutande, mycket dramatiska heat var det Målillalaget som stod som segrare med 47-43. Avgörandet kom i det sista heatet, där Maciej Janowski och Patryk Dudek körde in en dubbelseger mot Kenneth Bjerre och Chris Holder.

– Just nu är jag jävligt nöjd med laginsatsen. Det är ju bara att titta på killarna som hade en lite tyngre kväll, även de var med och hade poängövervikt i ett eller två heat.

Vad kände du inför de två sista heaten?

– Jag kände att vi var tvungna att ha poängövervikt i heat 14 och det lyckades vi med. Och vid 42-42 kan allt hända i det sista heatet.

Taktiken höll

Inför det sista heatet lade Dackarna upp en taktik som höll hela vägen in i mål.

– Taktiken var att Dudek skulle flyga i väg från start och låsa innern. Sedan skulle Janowski snurra runt fältet. Han flög ju dessutom i väg från start. Jag frågade honom efteråt hur han gjorde och svaret blev att ”jag blundade och släppte, jag kände att nu går grinden”. Det kan man ju skoja om när man vunnit med fyra pinnar, skrattar Mikael Karlsson.

I och med segern tog Dackarna tre poäng och lämnade bottenstriden. Dackarna har nu sex poäng ned till jumbon Smederna och tre poäng upp till Masarna på den sista slutspelsplatsen.

Kan ni titta uppåt nu?

– Det känns som att vi inte behöver titta nedåt på ett par veckor i alla fall. Vad som händer uppåt får vi se. Det är många poäng kvar att köra om.

Går det att drömma om slutspel?

– Inte nu. Jag funderar inte på slutspel i det här läget.

Ljung levererade

Patryk Dudek och Maciej Janowski var förstås viktiga för Dackarna denna kväll. Men även Peter Ljung, som tog 14 poäng från reservplats, ska ha ett stort plus.

– Förutom en miss i heat nio var Peter grymt snabb i dag. Han höll oss bland annat uppe i heat 13, där han höll Chris Holder bakom sig.

Lejonen anfördes av Kenneth Bjerre, Nicki Pedersen och Chris Holder. En annan som gjorde en stark insats var Mathias Thörnblom, som körde in åtta poäng.

– Det kändes bra och banan var riktigt fin. Med ett par heat kvar såg det riktigt lovande ut, då kändes det bra. Med tanke på det var det riktigt surt att förlora, tycker Mathias Thörnblom.

Ni står på fyra poäng och är nästjumbo. Dina känslor kring det?

– Det är verkligen inte vad vi hade tänkt oss inför säsongen. Vi har haft problem med att det från match till match har varit olika förare som inte har levererat.

Fakta

Dackarna-Lejonen 47-43

Poäng, Dackarna: Peter Ljung 14, Patryk Dudek 11, Maciej Janowski 10, Rune Holta 5, Mikael Max 3, Kacper Gomolski 3, Magnus Karlsson 1.

Poäng, Lejonen: Kenneth Bjerre 11, Nicki Pedersen 8, Chris Holder 8, Mathias Thörnblom 8, Pontus Aspgren 5, Hans Andersen 2, Anders Mellgren 1.

Publik: 3 148.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt