Annons:

Dags att ta Vimmerby Hockeys kollektiv på största allvar

DV:s krönikör Simon Henriksson hyllar lagmoralen i årets upplaga av Vimmerby Hockey. Foto: Linus Johansson

Dags att ta Vimmerby Hockeys kollektiv på största allvar

Jag trodde inte på den här upplagan av Vimmerby Hockey. Analysen efter lite mer än halva serien spelad är att jag hade helt fel. Det är dags att ta det här Vimmerbylaget på största allvar.

Annons:

Den 31 oktober 2015 vinner IFK Norrköping SM-guld i fotboll och visar att det inte alltid är det mest stjärnspäckade, bästa, dyraste eller starkaste laget rent individuellt som vinner. 

Det är inget revolutionerande, vi har fått bevis på det förr. Men det passar bra att dra parallellen den här lördagen. 

Vimmerby Hockey anno 2015 är ett kollektiv mer än något annat. Här finns inget uttalad poängplockare, ingen uttalad stjärna. 

När Jesper Kokkonen saknas, då kliver helt enkelt Simon Dahl in och gör tre mål. Men han väljer att hylla kollektivet, Daniel Erikssons taktiskt geniala hjärna och kampen för klubbmärket på bröstet framför sig själv efter strecksegern.

Det säger allt om det här laget, som av många, inklusive undertecknad, var starkt ifrågasatt inför säsongen. Håller nyförvärven? Klarar Daniel Eriksson av uppdraget? Kan han få ihop en grupp på 14 nyförvärv rekordkvickt? 

Hittills är svaret ett rungande ja. Vimmerby Hockeys kollektiv sätter skräck i övriga topplag. 

– Kollektivet har varit grunden från dag ett. Folk kliver fram och utvecklas hela tiden, säger tränaren Daniel Eriksson.

Tio av 15 poäng

Mot topplagen har Vimmerby tagit tio av 15 poäng. Klubben har en enda förlust under ordinarie tid, 2-1 borta mot Kristianstads IK i en match som laget kanske skulle ha vunnit. Borta mot Troja/Ljungby blev det strafförlust. 

I övrigt har VH inte tappat några poäng – trots att bara en av dessa fem matcher gått i Tigerkulan. 

Imponerande räcker inte. Det är hiskeligt imponerande och vittnar om potentialen i den här gruppen. Daniel Eriksson, som nästan unisont hyllas av spelarna så här långt, har svaret på bortatriumferna och att de lyckades vinna utan flera viktiga individer mot KRIF borta. 

– Det finns en trygghet. Vi har flera sätt att vinna matcherna på och vi har flera grunder att stå på. Det är en häftig utveckling vi har. Ibland spelar vi naivt, men det jobbar vi på. 

Nollställa hungern

På onsdag möter VH Mörrum på hemmaplan. KRIF har Troja/Ljungby på bortais. 

Då kan Vimmerby faktiskt ta ett ganska stort kliv mot Allettan. Det är definitivt kollektivets förtjänst. Och Daniel Erikssons. 

– Nu kan vi njuta av den här segern i morgon, men sedan måste hungern nollställas. 

Det är enkelt att säga, svårare att verkligen få in i spelarna. Daniel Eriksson tycks verkligen ha lyckats med det. 

Två spetsnamn

VH:s trupp är fortfarande tunn. Daniel Stolt letar nyförvärv var eviga dag. Hur snart han kan presentera något är oklart. 

Men som VH-supporter drömmer en säkert om Jakob Karlsson och Alexander Holmberg. 

Krydda den här truppen med två spetsnamn och ingen vet vart det bär. 

– Får vi in två spetsspelare kan vi gå riktigt, riktigt långt, alltså. Det bevisar vi match efter match, säger Simon Dahl. 

Han har rätt. Det är dags att ta det här kollektivet på blodigt allvar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt