Annons:

Förslaget efter nyårskaoset: Raketer ska sluta säljas

De klassiska raketerna kan snart vara ett minne blott.

Förslaget efter nyårskaoset: Raketer ska sluta säljas

Att få skjuta av en raket på nyårsafton kan snart vara ett minne blott. Ett av de förslag som fyrverkeribranschen enats om efter dagens krismöte är att klassiska raketer inte längre ska säljas.

Annons:

Syftet är förstås att stoppa missbruket när raketer avfyras mot andra människor eller byggnader. 

Det är i ett pressmeddelande från SFB, Sveriges Fyrverkerierbranschförbund, som man uppger att de självmant tänker sluta sälja fyrverkerier av raket-typ. Raket-typ är alltså pjäser som är på en inne och skjuts iväg av en inbyggd drivladdning för att sedan explodera i luften. 

Sedan flera år är den typen av fyrverkeripjäser förbjudna i Norge. De anses vara riskabla att skjuta upp och oberäkneliga.

– Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB, enligt SVT Nyheter.

Första steg

Att stoppa den här typen av raketer är ett första steg, enligt branschen. Sedan vill man inleda en dialog med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) om att införa ett förbud för allmänheten att använda raketerna. Anledningen ska vara att mindre seriösa importörer och handlare annars skulle kunna sälja dem till intresserade. 

Erik Nilsson ser inte det här som att straffa alla som sköter sig. 

– Vi tror att de ändå kommer hitta andra produkter som kan ge dem ett trevligt nyhetsfirande, säger Erik Nilsson.

Vill begränsa

Efter 2016 års nyårsafton har kritiska röster höjts sedan raketskjutning mot människor och byggnader varit verklighet på flera ställen, bland annat på Möllevångstorget i Malmö. I Hultsfred avfyrades raketer mot räddningspersonal i samband med en utryckning.

Länge har det också framförts kritisk å djurens vägnar, då både hundar och hästar kan bli rejält skrämda av fyrverkerier. Flera butikskedjor har också frivilligt valt att sluta de pyrotekniska produkterna. 

Ett annat förslag från krismötet är att branschen ska verka för att den tid fyrverkerier får säljas i samband med nyår begränsas. Dessutom vill SFB ha enhetliga tider för vilka dagar och när på dygnet det ska vara tillåtet att skjuta upp fyrverkerier utan att behöva ansöka om tillstånd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt