Annons:

Vimmerbyfotografer ställer ut på hemmaplan med blandade motiv

Övre raden: Joanna Karlsson, Kjell Karlsson, Emmelie Karlsson, Marita Andersson, Falko Gitter och Jonas Davidsson. Nedre raden: Regina Hoffsten, Bertil Andersson och Susanne Gunnarsson. Dessa ställer ut på Warmbadhuset. Foto: Simon Henriksson

Vimmerbyfotografer ställer ut på hemmaplan med blandade motiv

Vimmerby Fotoklubb har knappt 50 medlemmar. 15 av dem ställer ut på Warmbadhuset och i helgen var den första av två utställningar.

Annons:

Vimmerby Fotoklubb har funnits sedan 2013 och fick ett stort uppsving precis före pandemin. Medlemmarna träffades då kontinuerligt för att diskutera teknik, utformning, uttryck och mycket annat.

Pandemin har dock påverkat klubben ordentligt – men den gångna helgen och kommande helg har man sin första stora utställning sedan 2019.

– Det här är det första stora vi gör sedan pandemin. Tidigare har vi alltid haft månadsmöten, men det har inte varit lika mycket aktivitet under pandemin. Vi har haft en del digitala träffar och har en sluten Facebook-grupp där vi diskuterar och gör lite grejer. Alla är peppade och ser det här som en kickstart, säger Emmelie Karlsson, vice ordförande i fotoklubben.

Förra gången fotoklubben ställde ut på hemmaplan var det ett 20-tal fotografer som deltog. Nu är det 15 som ställer ut. 

– Vi hade färre medlemmar då, men har ökat väldigt mycket under de senaste åren. Vi har bytt styrelse, blivit mer aktiva och ändrat om en del i verksamheten. Vi har visat oss mycket på marknader, haft en del småutställningar vid öltältet, Ingebo Hagar och sådär. Sedan blir det mycket på sociala medier, men nu har det varit tyst ett tag.

"Mer folk än vi trodde"

Den gångna helgen var utställningen öppen både lördag och söndag. Även kommande helg är utställningen öppen lördag samt söndag. 

– De här två första dagarna har det varit mycket mer folk än vi trodde. Vi har fått jättegod respons och känner oss taggade på nästa helg också. Många tycker att vi håller hög klass och blir väl lite överraskade över att Vimmerbyfotografer kan det här. Det är väldigt kul, säger Emmelie Karlsson.

Utbudet på utställningen är väldigt brett och individuellt.

– Det är en hel del natur, en del porträtt och både studiofoton och konst. Det är en stor bredd på det.

Medlemmarna i fotoklubben är män och kvinnor i allt från 20-årsåldern till 80-årsåldern. 

– Det är en anledning till att vi har varit lite försiktiga under pandemin. Vi har många som är i riskgrupp och har därför lagt lite på is. 

Ser gärna fler medlemmar

Men nu hoppas man kunna komma igång igen med fler möten och träffar som inte är digitala.

– Vi brukar vara aktiva och hitta på många utflykter. Vi försöker ha en bredd, men eftersom vi bor som vi bor blir det mycket naturfoto. Vi brukar ta in föreläsare och har även haft någon digital föreläsning, men det är ju inte lika kul som fysiska träffar.

Att fortsätta växa och få ännu fler medlemmar hoppas man förstås på från styrelsens håll.

– Det är alltid roligt. Det är nya intryck och man kan verkligen inspirera varandra. Vi har inga krav eller förutsättningar – man kan till och med bli medlem utan att ha en kamera. Vi har ju en sluten Facebookgrupp och utmaningar varje månad. Vi har diskussioner och en bildvisningsvecka där alla medlemmar får visa upp sig på vår officiella sida. 

Vad ger fotoklubben er som är engagerade?

– Det sociala såklart. Den tekniska biten också, det går alltid att rådfråga någon annan om man har någon fundering. Det är alltid någon som kan det man undrar över. En del gör lite hobbyverksamheter vid sidan om sitt ordinarie jobb och man kan ge varandra både feedback och inspiration. En del vill ha konstruktiv kritik, en del vill bara hänga med. Det ger väldigt mycket för var och en.

Utställningen på Warmbadhuset är öppen även helgen som kommer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt